Frauda la BAC – reclamata de un profesor, negata de MECT


Profesorul Gheorghe Radulescu afirma, sâmbata, ca a identificat aproape 60 de lucrari identice la bacalaureat

Ministerul Educatiei sustine ca reclamantul nu a facut decât sa inflameze opinia publica, pentru ca acuzatiile sunt false

Acuzatiile presedintelui Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei, Gheorghe Radulescu, se dovedesc a fi nefondate potrivit Ministerului. Acesta reclama ca aproximativ 60 de lucrari de la un centru de corectare din Bucuresti ar fi identice. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Ministerul Educatiei, spun ca lucrarile în cauza nu sunt deloc „trase la xerox”, asa cum se pretinsese profesorul. Gheorghe Radulescu a reclamat, sâmbata, ca la Scoala Nr. 128, care este centru de evaluare a lucrarilor din trei licee, a identificat 50-60 de lucrari “trase la xerox”. „Majoritatea lucrarilor arata ca niste xeroxuri. Sunt vreo trei calupuri de xeroxuri, mai ales la subiectele 1 si 3. Ele sunt evident copiate dupa cartile cu subiecte rezolvate”, declara profesorul, care a fost corector în respectivul centru. Conform profesorului, 60 de elevi au copiat din cartile cu rezolvari, la subiectul numarul 1, punctele 6 si 7, interpretarea poeziei lui Nichita Stanescu.

zvetlana2

MECT: ”Acuzele nu sunt adevarate!”

Duminica dimineata, o comisie speciala a Ministerului Educatiei, condusa chiar de Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învatamântul preuniversitar si presedinte al Comisiei Nationale de Bacalaureat, a mers la Scoala Nr. 128. „De dimineata am avut o sedinta cu presedintii comisiilor de bacalaureat din Bucuresti, apoi am mers cu Liliana Preoteasa (n.r. director Directia Generala Management Învatamânt Preuniversitar) si cu Marius Moga (n.r. presedintele comisiei de bacalaureat a municipiului Bucuresti) la Scoala 128. Nu se probeaza ceea ce a spus Gheorghe Radulescu. Am vorbit cu profesorii corectori de acolo, care au corectat lucrarile despre care vorbeste Radulescu, si nu se confirma ce a spus el. Cele 53 de lucrari în cauza au fost evaluate cu note de la 2 la 9,60. Daca erau xeroxuri, nu aveau cum sa fie diferentele de nota atât de mari. Dl. Radulescu nu a facut decât sa puna o tara întreaga pe foc”, ne-a declarat Zvetlana Preoteasa. Reprezentantii ministerului si ai inspectoratului au verificat si borderourile lui Gheorghe Radulescu si au constatat ca, din cele 53 de lucrari, el nu a corectat decât 12. „Se pare si se verifica faptul ca profesorul nu a facut decât sa trieze lucrarile si sa le caute pe acelea ale caror rezolvari semanau!”, a mai adaugat secretarul de stat.

Patru profesori, eliminati din bacalureat si sanctionati pentru neglijenta

Peste 50 de elevi din toata tara au fost eliminati de la prima proba scrisa, la limba si literatura româna, care a avut loc vineri. Campionii tentativelor de frauda au fost elevii bucuresteni, zece dintre acestia fiind eliminati. Vicecampionii au fost galatenii (5 elevi), iar pe locul trei la eliminati din examen s-au situat elevii din Brasov, Prahova si Vaslui, câte 4 din fiecare judet. Chiar daca în cazul posibilei fraude din Bucuresti Ministerul Educatiei a infirmat totul, exista însa si cazuri în care profesorii se fac ca nu-i observa pe elevii care copiaza. În judetul Bihor, 4 profesori au fost dati afara din comisiile de examen din care faceau parte. La centrul de examen din Alesd, dupa ce au fost eliminati din examen doi elevi pentru ca au încercat sa copieze, au fost schimbati si cei doi profesori supraveghetori, care s-au facut ca nu vad faptul ca elevii copiaza chiar sub nasul lor. La Liceul Industrial „Traian Vuia”, din Oradea, alti doi profesori au fost înlocuiti pentru neglijenta, deoarece au acceptat sa dea alte variante de subiecte unor elevi, decât cele extrase. La proba scrisa de vineri au fost înscrisi 214.047 de elevi, dar s-au prezentat doar 212.703. Alti 11 elevi care aveau situatii speciale au primit subiecte de rezerva. Bacalaureatul continua astazi cu proba scrisa la limba materna.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame