Puterea Judecătorească este la cheremul unui act normativ guvernamental. Chiar dacă există nişte hotărâri judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat, definitive şi irevocabile, pentru plata unor drepturi salariale, Ministerul Finanţelor Publice nu purcede la executarea acestor hotărâri invocând motive de organizare bugetară.
Este inadmisibil, ca la acest nivel, să se sfideze o întragă categorie profesională prin neacordarea unui drept material câştigat cu mult înainte de a se stabili bugetul pentru acest an. Dacă aceste sume restante reprezintă o problemă pentru bugetul de stat, apare fireasca întrebare: Unde găsise Guvernul resurse pentru mărirea salariilor profesorilor cu 50% sau pentru acordarea, încă din acest an, a tichetelor de vacanţă? Domnilor, dar şi doamnelor, ne-am cam săturat de minciunile pe care ni le serviţi în mod constant. Învăţământul gratuit nu înseamnă subfinanţare.
Răspunsul integral primit la solicitarea FSLI:
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
CABINET MINISTRU
Nr:444240/26.07.2017
Domnului Prof. Simion Hancescu
Preşedinte, Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ
La adresa dumneavoastră nr. 557/2017 prin care solicitaţi alocarea de fonduri necesare pentru plata drepturilor de natură salarială stabilite prin hotărâri judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru plata hotărârilor judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat, aferente dobânzilor legale, vă comunicăm următoarele:
I. În ceea ce priveşte solicitarea de alocare de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată de la bugetul de stat pentru plata hotărârilor judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat, vă comunicăm că Ministerul Educaţiei Naţionale, fundamentează şi propune alocarea de sume cu această destinaţie, prin legile bugetare anuale sau prin cele de rectificare.
II. În ceea ce priveşte plata hotărârilor judecătoreşti reprezentând dobânzi legale, precizăm că în lipsa unui act normativ care să reglementeze plata hotărârilor judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat aferente dobânzilor legale, de la bugetul de stat, nu se pot aloca sume cu această destinaţie.
Sumele ce se alocă de la bugetul de stat pentru bugetele locale se aprobă prin legile bugetare anuale sau prin acte normative de rectificare a acestora şi au la bază acte normative anterioare, care stabilesc cheltuielile care se finanţează de la bugetul de stat. Prin legile bugetare anuale şi acte normative de rectificare a acestora nu se poate crea bază legală pentru finanţarea unor cheltuieli.
Faţă de cele prezentate vă comunicăm că, cu ocazia rectificării bugetare vom analiza posibilitatea alocării unor sume suplimentare pentru plata drepturilor de natură salarială pentru personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat în conformitatea cu reglementările legale în vigoare.
Cu stimă,
Ionuţ Mişa
Ministrul Finanţelor Publice