Asociațiile de elevi din România reclamă nereguli legate de modificările aduse ROFUIP


Asociaţiile de elevi din România condamnă modificarea de către MEN a Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţamânt preuniversitar.
 
Asociaţiile de elevi din România, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC); Asociaţia Elevilor din Călăraşi (AECL), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) şi Uniunea Liceenilor Maghiari (Makosz), condamnă dur modul în care Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), act normativ care reglementează modul de funcţionare a şcolilor din România.           
 
În cursul zilei de ieri a apărut în spaţiul public informaţia modificării prin ordin de ministru a unui număr de 63 de prevederi din ROFUIP, fără ca acestea să fie supuse unui proces de consultare publică, fiind încălcate dispoziţiile legale referitoare la transparenţa decizională. Conform art. 7 din Legea nr. 52/2003, Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să anunţe public pe site-ul propriu intenţia de modificare a ROFUIP, însoţită de un proiect din care să reiasă modificările propuse, iar în termen de cel puţin 10 zile orice persoană interesată să poată formula sugestii. Considerăm că modificarea unui document de o importanţă atât de mare, fără respectarea normelor de transparenţă decizională, este condamnabilă şi afectează per ansamblu funcţionarea sistemului de învăţamânt românesc. Astfel, constatăm faptul că pentru conducerea Ministerului Educaţiei transparenţa este doar o lozincă, contrar dispoziţiilor Legii educaţiei naţionale, care la art. 3 defineşte principiile care guvernează sistemul de învăţământ, inclusiv cel al transparenţei, care este concretizat la lit. m) ca “asigurarea vizibilităţii totale a deciziei şi a rezultatelor, prin comunicarea periodică şi adecvată a acestora”.
 
De asemenea, prin acest ordin de ministru au fost modificate mai multe dispoziţii referitoare la beneficiarii sistemului de educaţie, elevii, fapt nelegal, luând în considerare prevederile art. 80, alin. (1) din Legea educaţiei naţionale. Conform acestuia, drepturile şi îndatoririle elevilor sunt stabilite în mod exclusiv printr-un statut, aprobat prin ordin de ministru. Or, în acest caz, Ministerul Educaţiei nu a operat aceste modificări prin Statutul Elevului, încălcând dispoziţiile legale în vigoare. Printre modificări regăsim inclusiv, la pct. 61, obligativitatea elevilor de a depune într-un spaţiu special amenajat telefoanele mobile în timpul orei de curs. Şi în prezent utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, în alte scopuri decât cele educaţionale, este interzisă şi sancţionată de Statutul Elevului, această modificare fiind nejustificată. Prin acestă măsură, Ministerul Educaţiei limiteaza exercitarea posesiei elevilor asupra unui bun, încălcând dreptul fundamental al cetăţenilor la proprietate, garantat de art. 44, alin. (1) din Constituţia României, posesia fiind o prerogativă a dreptului la proprietate, conform art. 916 Cod civil. Raportat la art. 53 din legea fundamentală, Ministerul Educaţiei nu are competenţa de a restrânge exercitarea unui drept fundamental, precum cel la proprietate, aceasta putând fi realizată în mod exclusiv de către Parlament, prin lege organică şi doar în cazuri bine-justificate.
 
Asociaţiile de elevi din România vor analiza temeinic şi iau în considerare utilizarea tuturor mijloacelor legale în vederea apărării drepturilor şi intereselor elevilor, beneficiarii sistemului de educaţie.
 
            „Este inadmisibil ca un act de importanţa ROFUIP, care afectează vieţile a milioane de elevi, profesori, părinţi să fie adoptat fără ca un proiect anterior să fie publicat pe site, iar orice persoană interesată să poată formula sugestii şi amendamente. O guvernare închisă nu este una apropiată de cetăţeni, iar atunci când vorbim de sistemul de educaţie, deciziile nu pot fi luate altfel decât cu consultarea celor care activează zilnic în acesta. Referitor la modificările operate, vom realiza o analiză atentă pentru a verifica legalitatea acestora, iar în cazul prevederilor nelegale luăm în calcul inclusiv sesizarea instanţei, în vederea anulării acestora.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
 
Semnează:
  • Asociaţia Elevilor din Constanţa;
  • Asociaţia Elevilor din Călăraşi;
  • Asociaţia Elevilor din Maramureş;
  • Asociaţia Elevilor din Bacău;
  • Uniunea Liceenilor Maghiari
BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame