Știați că... se modifică planurile-cadru pentru învățământul primar fără consultare publică?


Ministerul Educaţiei modifică pe şest materiile şi numărul de ore din învăţământul primar, dar profesorii trimit proiecte de manuale conforme actualului plan-cadru.
 
Ministerul Educaţiei schimbă planul-cadru de acum 5 ani de la clasa pregătitoare-clasa a IV-a, fără să spună ce nu este bine acum şi care e filosofia pe care o urmăresc noile planuri. Ministerul a făcut o comisie care să revizuiască documentul cu materiile şi numărul de ore din învăţământul primar, chiar în timp ce profesorii trimit - tot la apelul Ministerului - manuscrise conforme actualelor planuri-cadru pentru ca ele să devină manuale. Potrivit surselor HotNews.ro, scopul modificărilor nu are nimic de-a face cu interesul copiilor, ci cu afacerea manualelor: aşa autorităţile pot schimba toate manualele şcolare noi de la clasele I-IV, unele care nu au nici măcar 2 ani de când sunt pe băncile şcolii. 
 
Mai departe, noile manuale ar urma sa fie editate la EDP (Editura Didactică şi Pedagogică), deşi în acest moment nu există bază legală pentru acest lucru; pasul următor ar fi printarea manualelor la această Editura a Ministerului Educaţiei, iar miza centralizării editării şi printării de manuale o reprezintă banii care vor fi investiţi de Ministerul Educaţiei în cumpărarea, anul viitor, a aparaturii care să permită printarea volumului uriaş de manuale şcolare noi, potrivit surselor HotNews.ro. Conform aceloraşi surse, anul acesta printarea ar fi programată să se desfăşoare la o altă editură a statului. 
 
Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial joi, 17 mai 2018, Ordinul nr. 3.631/2018 privind aprobarea componenţei Grupului de revizuire a planurilor-cadru de învăţământ pentru învăţământul primar şi a componenţei Comisiei de validare a planurilor-cadru de învăţământ revizuite pentru îmvăţământul primar. Ordinul este semnat pe 2 mai 2018 de ministrul Educaţiei, Valentin Popa.  
 
Planurile-cadru de învăţământ sunt documentele care decid ce materii fac copiii la şcoală şi câte ore îi sunt alocate fiecărei discipline pe săptămână.
 
După ce conducerea Ministerului Educaţiei a refuzat să răspundă la întrebările HotNews.ro, am transmis următoarele întrebări Ministerului Educaţiei, prin solicitare oficială, la care aşteptăm răspuns:
  1.  De ce modificaţi planurile-cadru pentru învăţământul primar? Ce anume nu este în regulă la actualele planuri-cadru?
  2.  De ce nu aţi specificat în ordin, punctual, elementele pe care le schimbaţi?
  3.  Există vreo evaluare făcută de ISE sau alt tip de raport asupra impactului planurilor-cadru din prezent asupra copiilor? Dacă da, care este acel raport şi care sunt concluziile? Dacă nu - pe ce v-aţi bazat decizia de a schimba planurile-cadru?
  4.  Daca planurile cadru realizate in urma acestui ordin vor avea si alte modificari, decât cele scontate, veţi cere realizarea de manuale noi conforme lor? Ce se va întâmpla cu manuscrisele trimise acum de profesori şi pe care aţi spus că le veţi transforma în manuale tocmai pentru clasele I-IV?
  5.  De ce modificaţi planul-cadru înainte de a avea legea educaţiei definitivată?
  6.  Care este calendarul modificarilor: cand vor fi gata aceste planuri cadru?

Cine face noile planuri-cadru pentru învăţământul primar

Componenţa Grupului de revizuire a planurilor-cadru de învăţământ pentru învăţământul primar:
  1.  Ionel Florian Lixandru - secretar de stat pe preuniversitar în Ministerul Educaţiei
 
Ionel Florian Lixandru este secretar de stat din martie 2018, când a fost numit în această poziţie în locul Arianei Oana Bucur. Anterior, el era inspector şcolar al municipiului Bucureşti. 
 
A absolvit în 1998 ASE Bucureşti, Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, după care a devenit profesor de Contabilitate la Colegiul Economic „Virgil Madgearu" din Bucureşti. A fost directorul Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 45 „Titu Maiorescu” din Bucureşti în perioada 2006-2012, apoi inspector şcolar general adjunct, iar în martie 2015 este numit în funcţia de inspector şcolar general, până în martie 2018, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei. 
 
Este doctorand în Management Educaţional la Universitatea Bucureşti, dar Ministerul scrie despre “bogata activitate ştiinţifică” a lui Lixandru, care este “autorul mai multor manuale, auxiliare curriculare, ghiduri practice, studii, dar şi al unor articole publicate”.
 
Lixandru are o diplomă postuniversitară de la Colegiul Naţional de Apărare, luată în 2016. La referinţe, el i-a trecut în CV pe următorii: Ecaterina Andronescu, Liviu Pop, Roxana Carmen Ionescu - Director Colegiul Economic “V. Madgearu” Bucuresti, Dan Tudorache - Primar la Sectorul 1 şi pe Emil Paun – Facultatea de Psihologie.
 
Citeştemai departe...

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame