Bac sub semnul fraudei: promovabilitate de 90% în unele judete


Ministerul Educatiei are rezultate doar pentru 12 judete, întrucât nu a primit înca toate datele

Anul trecut, promovabilitatea la nivel national, înainte de contestatii, a fost de 80%

Ministerul Educatiei nu reusise, ieri, sa centralizeze datele privind promovabilitatea la bacalaureat, la nivel national. Motivele, dupa cum ne-a declarat Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învatamântul preuniversitar, au fost cantitatea prea mare de informatii trimisa din judete si blocarea serverelor.

Din datele partiale furnizate de unele judete, reiese ca în Hunedoara si Mehedinti peste 94% dintre elevi au reusit sa promoveze examenul.

Tot pe primele locuri, cu o promovabilitate de 88,32%, respectiv 81,28%, se situeaza judetele Arad si Mures. La polul opus, cu rezultate ceva mai slabe se afla Sibiul - 68% si Bistrita-Nasaud - 70,97%. În Bucuresti, promovabilitatea este de 77,49%.

Cei mai multi elevi au obtinut note între 8-8,99 (8.051) si 7-7,99 (5.893). În total, în Capitala, au fost eliminati din examen 63 de elevi, iar la nivelul tarii, totalul elevilor eliminati a ajuns la 247. Daca nici un elev din Bucuresti nu a reusit sa obtina media generala 10 la examen, în Suceava, 5 elevi au obtinut aceasta performanta. Sâmbata, pâna la ora 20,00, elevii au putut depune contestatii. În Cluj, au fost depuse peste 1.300, în Suceava, peste 1.000, iar în Bistrita-Nasaud, Sibiu si Harghita, peste 600. Rezultatele finale vor fi afisate pe 9 iulie.

bac

Anul trecut, promovabilitatea la nivelul tarii a fost de 80,78% înainte de contestatii si 82,08% dupa contestatii. În total, au fost depuse peste 36.000 de contestatii.

Fostul ministru Hardau habar n-are ce spune Legea Învatamântului

Fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, dovedeste ca nu cunoaste prevederile Legii Învatamântului. Presedintele filialei Cluj-Napoca a PD-L a cerut, ieri, eliminarea ponderii mediei de la bacalaureat din examenul de admitere la facultate de anul acesta, întrucât elevii care au obtinut note de 9 si 10 pe baza de „ilegalitate” vor concura cu cei care au avut parte de o notare corecta. Solicitarea fostului sef al Educatiei vine într-o clara contradictie cu legislatia în vigoare, ce obliga anuntarea cu cel putin 6 luni înainte de admiterea în învatamântul superior a criteriilor de selectie a candidatilor.

În ciuda faptului ca saptamâna aceasta universitatile încep înscrierile, Hardau crede ca respectiva masura este necesara, anuntând ca va trimite, în acest sens, o nota catre minister: „Nu este prea târziu pentru o astfel de masura. Cred ca evaluarea cunostintelor la sfârsitul unui ciclu trebuie sa aiba rol de diagnoza, nu sa îti dea niste drepturi. Exista o competitie pentru a obtine o medie cât mai mare, care faciliteaza, de fapt, admiterea în învatamântul superior, ceea ce creeaza o inechitate nepermisa”.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame