Conform art. 33 din Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, autoritatile administrative autonome, regiile autonome, societatile si companiile nationale si societatile la care statul ori o unitate administrativ teritoriala este actionar unic sau majoritar, societatile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada starii de urgenta, munca la domiciliu sau in regim de telemunca, prin act unilateral al angajatorului.
Astfel, in perioada starii de urgenta este posibil ca angajatorul sa modifice locul muncii la domiciliul salariatului sau in telemunca prin act unilateral fara a fi necesar acordul salariatului.
Decizia angajatorul va mentiona ca se modifica locul muncii la domiciliul salariatilor sau in regim de telemunca pe perioada starii de urgenta in baza art. 33 din Decretul 195/2020.
Daca salariatii presteaza activitate folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor activitatea va fi prestata in regim de telemunca.
Decizia va fi intocmita in functie de fiecare situatie in parte dupa cum este vorba de munca la domiciliu, activitate in regim de telemunca, toti salariatii sau numai o parte va presta activitate in regim de telemunca/domiciliu, etc.
In situatia in care toti salariatii societatii vor presta activitate in regim de telemunca, angajatorul poate emite o decizie colectiva in care va mentiona ca: Incepand cu data de .........si pana la incetarea starii de urgenta, salariatii societatii vor presta activitate in regim de telemunca de la domiciliul lor.
Alaturi de aceasta precizare care reprezinta o precizare expresa ca salariatii muncesc in regim de telemunca, a locului muncii precum si a perioadei in care salariatii muncesc astfel, decizia va trebui sa mentioneze elementele obligatorii prevazute de art. 5 alin. (2) din Legea 81/2018:
Cu respect,
Simion HANCESCU - Presedinte F.S.L.I.