Am încercat şi am reuşit să fac o adaptare a unei variante de simulare a Evaluării Naţionale pentru mediul online. Aşa cum era de aşteptat, acest material conţine doar teste de tip „grilă”, pentru care am ales patru variante de răspuns, numai una fiind cea corectă. Acest mod de evaluare nu este pe placul tuturor profesorilor de matematică.
Ei cunosc cel mai bine scopul unei rezolvări în etape, gândirea algoritmică rezultată din aplicarea logicii matematice, poate cel mai important capitol al logicii, în general. Dar, mulţi dintre noi cunoaştem că sistemele de evaluare la matematică, folosite în alte ţări, cum ar fi Statele Unite ale Americii, au trecut cu mulţi ani în urmă la acestă formă şi, cel puţin la nivel de performanţă, se menţin în topul rezultatelor de excepţie. Personal, nu sunt convins total că în România este necesar să se facă decisiv, acest pas, dar, dată fiind actuala situaţie, putem, măcar, expeimenta.
Este o întrebare firească pe care experţii în tehnologia siguranţei transferului de date ar putea să o privească ca pe o provocare. Ce cunosc este că se pot genera teste diferite, cu acelaşi grad de dificultate, pentru fiecare candidat, în aceeaşi perioadă de timp. Deţin un atfel de program pe care l-am folosit cu succes în cadrul platformei concursului „Profu' de mate”.
Vă invit aşadar să transmiteţi/rezolvaţi un test ce ar putea deveni o soluţie a viitorului. Succes participanţilor!
Prof. Cătălin Osiceanu