Un profesor debutant castiga in Romania un salariu lunar net de 700 de lei net, adica aproape jumatate din venitul mediu.
De altfel, majoritatea dascalilor castiga mai putin decat salariul mediu pe economie, care in primele patru luni ale anului a ajuns la 1200 de lei net.
Salariile foarte mici din invatamant ii determina pe profesori sa renunte la catedra si sa o ia de la capat intr-o alta meserie, mai bine platita.
Dintre profesorii debutanti, cei mai castigati sunt cei care au si ore de dirigentie. Ei au in plus aproximativ 100 de lei lunar si castiga aproape un salariu mediu net pe economie.
Abia dupa 40 de ani la catedra, dascalii ajung sa aiba un salariu de 2.000 de lei brut.
Cu tot cu sporuri ei pot sa primeasca 2.500 de lei, insa doar pe hartie. Dupa ce si-au platit impozitele la stat, profesorii cu vechime ajung, de fapt, acasa cu 1.800 de lei, adica doar cu 600 de lei mai mult decat salariul mediu net.
Cel mai prost platiti, cu mult sub media nationala sunt invatatorii debutanti. Salariul nu depaseste sub nici o forma 900 lei pe hartie. invatatorii cu 40 de ani vechime pot ajunge sa primeasca 1.570 lei brut. Profesorii se plang ca si sporurile salariale sunt foarte mici.
Doar 15% dintre dascalii cu vechime primesc anual sporuri de merit, care valoreaza 15 procente din salariul de baza. Mai sunt si gradatiile de merit, care se acorda pentru un sfert dintre profesorii cu vechime. Acestia primesc lunar cu 25 la suta din salariul de baza pe o perioada de patru ani. Mai exista si un spor pentru manuale, pe care il primesc toti profesorii calificati. Acesta se acorda anual si are o valoare de 100 de euro.