Subiectele pentru bacalaureat nu vor mai fi publice
Profesorii corectori nu vor mai avea voie sa faca publice pasaje din lucrarile elevilor
Ministerul a decis ca acestia nu mai au voie cu telefoanele mobile la corectare
Cu o luna mai devreme decât prevede legea, Ministerul Educatiei a realizat noile proiecte de metodologie prinvind desfasurarea bacalaureatului si a tezelor cu subiect unic de anul viitor. „Performanta” se explica foarte usor: noile metodologii sunt aproape identice cu cele de anul acesta. În afara câtorva modificari cu adevarat esentiale, restul schimbarilor sunt aproape rizibile. Astfel, elevii care vor sustine bacalaureatul în 2009 trebuie sa stie ca nu vor mai avea subiectele postate pe internet, ci ca acestea vor fi secrete. Elevii pot sta linistiti, în cazul în care vor scrie ceva perle la limba româna, deoarece Ministerul Educatiei propune ca profesorii corectori sa-si predea telefoanele mobile la intrarea în sala de corectare.
Totodata, profesorii nu vor mai putea spune presei de ce minunatii sunt în stare absolventii de liceu, acest lucru fiind interzis explicit, la articolul 24, alineatul 15 („Profesorul evaluator asigura confidentialitatea cu privire la continutul lucrarilor scrise care i-au fost repartizate spre evaluare”). Ministerul încearca sa protejeze bâlbele elevilor si la articolul 73, alineatul 7, care prevede ca, în afara de candidat, doar membrii comisiei judetene si ai celei nationale pot solicita sa vada lucrarile si doar în scopul reevaluarii acestora.
Pe lânga aceste modificari, directorii din minister nu au fost în stare decât sa spuna ca ministerul va organiza bacalaureatul olimpicilor, ca din comisiile judetene vor face parte si inspectorii de educatie fizica si ca elevii vor putea utiliza instrumente de desen la matematica. Toate aceste noi prevederi nu au însa nici o legatura cu tot ceea ce s-a întâmplat anul acesta la bacalaureat si nu împiedica în nici un fel repetarea situatiilor, anul viitor.
Tezele elevilor vor fi corectate cu pasta rosie
La metodologia tezelor cu subiect unic, capetele luminate din minister nu au fost în stare sa produca decât 3 propuneri majore si noi. Prima propunere serioasa se refera la faptul ca evaluarea tezelor se va face în 6 zile, nu în 3, cum s-a întâmplat anul acesta, si ca rezolvarea contestatiilor se va face în 3 zile, nu în doua. A doua propunere ar fi realizarea, la nivelul fiecarei scoli, a unui catalog electronic în care sa fie trecute rezultatele elevilor. Ultima este înfiintarea Comisiei Nationale pentru tezele cu subiect unic, al carui presedinte va fi, desigur, aceeasi Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învatamântul preuniversitar, cea care, în timpul scandalului de la începutul examenul de bacalaureat, îsi omora timpul cu organizarea concursurilor de inspectori scolari generali.
Restul modificarilor si adaugirilor din metodologie sunt urmatoarele: cei care completeaza cataloagele electronice trebuie sa fie foarte atenti, elevii trebuie sa taie cu o linie orizontala greselile, scolile vor fi cele care vor stabili programul de studiu în zilele în care se vor organiza tezele si presedintii comisiilor de evaluare trebuie sa le atraga atentia profesorilor corectori sa respecte baremele de corectare. De departe, cea mai interesanta adaugire este aceea ca profesorii evaluatori vor corecta doar cu pasta de culoare rosie lucrarile. Noroc ca aceste proieecte de metodologii sunt supuse dezbaterii publice si vor mai putea suferi modificari, pâna pe 25 august. Aceasta este data limita pâna la care puteti trimite argumente, propuneri si sugestii la adresa de e-mail info@cnceip.ro sau, în scris, pe adresa Centrului National pentru Curriculum si Evaluare în Învatamântul Preuniversitar (str. General Berthelot nr. 26, Bucuresti, sector 1, cod 010168).