Studentii ar putea studia acelasi profil la mai multe facultati din tara


DEZBATERE Mobilitatea universitara

Studentii ar putea studia acelasi profil la mai multe facultati din tara

Doar 0,01% dintre acestia pleaca cu bursa la universitati din afara

Schimbul de resurse umane între universitatile românesti va fi discutat, în septembrie, în Consiliul National al Rectorilor

Studentii români beneficiaza de prea putine burse în strainatate. În perioada 2004-2005, numarul studentilor cooptati în programe de mobilitati externe a fost de 3.134, în anul urmator înregistrându-se o crestere de aproximativ 5%. Chiar si asa, daca raportam numarul tinerilor care pleaca cu bursa de studiu în strainatate la cei peste 800.000 de studenti la buget si la taxa, obtinem un procent de 0,01%. Photobucket Tinând cont de aceste cifre, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) a organizat ieri o dezbatere publica, pe tema mobilitatii academice. La întâlnire au fost prezenti reprezentati ai diferitelor institutii de stat, abilitate sa dezvolte programe educationale, profesori universitari, precum si secretarul de stat pentru învatamântul superior, Remus Pricopie. Studentii considera prioritara problema mobilitatii interne, sector cu activitate zero, în momentul de fata. ANOSR vrea sa convinga Guvernul României sa sustina, prin initiative legislative, schimbul de studenti si cadre didactice între universitatile românesti, propunând ca obiectiv atingerea procentului de 20% de studenti mobili, pâna în anul 2020. Dezbaterea de ieri este inclusa în campania europeana „Let’s go”, coordonata de Uniunea Europeana a Studentilor (ESU) si Educational International (EI).

„Studentii care pleaca cu bursa au mai mult un interes turistic”

Consilierul prezidential pe probleme de educatie si cercetare, Cristian Preda, prezent la dezbaterea de ieri, a precizat ca mobilitatea este importanta, deoarece „te ajuta sa descoperi în mod real universitatea”. Acest fenomen implica totusi un risc. „Studentii au mai mult interes turistic, având în vedere ca citesc o carte o data la sase luni si confunda universitatea cu o agentie de voiaj. Se angajeaza prea devreme, se duc sa lucreze la benzinarie, de exemplu, si îsi pierd interesul pentru descoperirea unei culturi alternative la Barcelona. Nu mi se pare corect ca, de la bugetul de stat, sa se plateasca acesti angajati ai diferitelor firme, care citesc o carte si vin la un examen. Ne furam singuri caciula”, considera consilierul prezidential. Preda i-a criticat pe profesorii care, având salarii mai mici, aleg sa plece cu bursa în afara, „din ratiuni de confort”. În replica, presedintele Consiliului National al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, a subliniat: „Nu ne ajuta promovarea negativa a universitatilor. Eu nu cred ca putem pune pe fruntea tuturor eticheta «Produc diplome pe bani»”. Tocmai de aceea, Andronescu considera oportuna introducerea de diplome de studiu personalizate, pe care sa nu mai scrie Ministerul Educatiei si Cercetarii, ci universitatea cutare, facultatea cutare.

Peste 60% dintre studentii de la Automatica si Electronica au job din anul întâi

Rectorul Ecaterina Andronescu i-a dat însa dreptate consilierul de la Cotroceni, când a venit vorba de migrarea studentilor de pe bancile facultatilor în birourile diferitelor firme. „Domnul Preda a dat, ca exemplu, jobul de la benzinarie. Eu sunt deranjata si de studentii de la Politehnica care au joburi în domeniul IT-ului. Exista aceasta meteahna, insuflata de angajator: «Aici înveti meserie, nu la facultate»”. Conform ultimelor date, 60-70% dintre studentii înscrisi la Automatica sau la Electronica se angajeaza înca din primul an de facultate. :) La sfârsitul lunii septembrie, membrii Consiliului National al Rectorilor vor dezbate problema mobilitatii interne. Politehnica din Bucuresti se afla deja în tratative cu universitatile din Brasov, Timisoara si Craiova, pentru semnarea unor acorduri bilaterale. Conducerea UPB spera ca, începând cu primul semestru al anului universitar 2008-2009, sa poata trimite 10-20 de studenti sa urmeze cursuri la universitatile amintite, în regim de reciprocitate.

Ministerul intentioneaza sa mareasca finantarea per student

Secretarul de stat pentru învatamântul superior, Remus Pricopie, considera ca nu se poate dezvolta un program coerent de mobilitati, fara colaborarea tuturor actorilor implicati, mai mult sau mai putin, în procesul educational: profesori, studenti, Ministerul Educatiei, Guvern. Reprezentantul MECT a subliniat faptul ca studentii de la SNSPA pot pleca cu bursa în strainatate, dar nu pot urma un curs la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, pentru ca cei doi rectori nu s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea unui acord bilateral. În ceea ce priveste finantarea studentilor, Pricopie crede ca Ministerul Educatiei poate face „câteva modificari”, fara sa creeze blocajele financiare. (Maria Barbulescu)

„Studentii au mai mult interes turistic, având în vedere ca citesc o carte o data la sase luni si confunda universitatea cu o agentie de voiaj” - Cristian Preda, consilierul prezidential pe probleme de educatie si cercetare.

„Eu sunt deranjata si de studentii de la Politehnica care au joburi în domeniul IT-ului. Exista aceasta meteahna, insuflata de angajator: «Aici înveti meserie, nu la facultate»” - Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului National al Rectorilor

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame