Ministrul Adomnitei si-a prezentat astazi bilantul de activitate al Ministerului


Cu câteva zile înainte de a intra în campania electorala pentru Primaria Iasi, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a facut astazi bilantul unui an de când conduce ministerul.

Adomnitei a declarat ca ultimii ani au fost cei mai buni pentru sistemul de învatamânt. Înainte a a intra în concediu de odihna pentru campania electorala, ministrul s-a amuzat astazi pe seama gafelor pe care le-a facut în timpul mandatului.

Ministrul Adomnitei a vorbit astazi de realizarile din educatie, dupa ce, cu doua zile în urma, presedintele Traian Basescu a criticat dur sistemul de învatamânt.

Începând cu anul scolar 2007 – 2008, testele nationale de admitere la liceu au fost înlocuite cu tezele cu subiect unic. Astfel, admiterea în clasa a IX-a pentru anul scolar 2008-2009 se va face pe baza rezultatelor de la tezele cu subiect unic si a mediei claselor 5-8.

Adomnitei a lansat pe 17 decembrie anul trecut un pachet de proiecte privind reformarea învatamântului. Conform acestuia, învatamântul obligatoriu ar urma sa înceapa la vârsta de trei ani si sa cuprinda trei ani de gradinita, un an pregatitor, patru ani de scoala generala si cinci de gimnaziu. Anii de gimnaziu vor putea fi urmati si în regim de frecventa redusa sau la distanta. Religia nu va mai fi obligatorie în scoli.

Elevii vor sustine bacalaureatul la 7 probe, nu la 8 cum este în prezent, la 2 sau 3 probe comune si doua specifice. Proiectul mai presupune ca o grupa de gradinita sa fie formata din cel mult 15 copii iar într-o clasa de gimnaziu vor învata cel mult 26 de elevi.

În ceea ce-i priveste pe profesori, acestia nu vor mai sustine examen de titularizare si vor beneficia de prime de vacanta anuala si tichete de masa. Un alt proiect al ministrului mai prevede ca învatamântul obligatoriu sa se extinda de la 10 la 13 ani. Desi initiativa nu i-a apartinut, Cristian Adomnitei poate spune ca pe durata ministeriatului sau a fost semnat Pactul national pentru educatie de catre principalele partide politice, si de o serie de organizatii ale societatii civile.

Prin acest pact, semnatarii se angajeaza ca în toate actiunile lor viitoare referitoare la educatie sa urmareasca: modernizarea sistemului si a institutiilor de educatie pâna în 2013, asigurarea, prin alocarea bugetara anuala, a minimum 6% din PIB pentru educatie si a minimum 1% din PIB pentru cercetare, transformarea educatiei timpurii într-un bun public, realizarea unei educatii scolare obligatorii de 10 ani si garantarea accesului neîngradit la educatie gratuita pâna la absolvirea liceului.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame