Sindicalistii din învatamânt ameninta cu proteste! Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale au anuntat ca daca proiectul de lege privind majorarea salariilor nu va fi dezbatut de deputati cât mai repede, ei vor începe protestele chiar din prima zi a noului an scolar.
Liderii FEN au solicitat luni presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa introduca pe ordinea de zi, în regim de urgenta, proiectul de lege care prevede majorarea cu aproximativ 50% a salariilor personalului din învatamânt. Ei au anuntat ca daca revendicarea lor nu va fi luata în seama, 15 septembrie ar putea debuta cu proteste în rândul profesorilor.
În acelasi timp, Catalin Croitoru, presedintele FEN, acuza Partidul National Liberal ca a început o adevarata vânatoare prin scoli. El sustine ca toate persoanele cu functii de conducere, dar care nu au si carnet de membru PNL se trezesc cu controale si li se cere demisia.
Nemultumiti de tergiversarea proiectului de lege privind majorarea salariilor sunt si reprezentantii Federatiei Spiru Haret.
''Federatia noastra a avertizat din start ca este pregatita pentru proteste. Este absolut necesar ca aceasta initiativa legislativa sa fie aprobata de Camera Deputatilor (...) Ne bucuram ca FEN urmeaza calea pe care noi deja am deschis-o, ne bucuram ca sunt alaturi de noi'', a precizat presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret , Marius Nistor.
Deputatul, dar si rectorul Ecaterina Andronescu sustine ca proiectul de lege a obtinut tote avizele necesare si urmeaza sa fie înscris pe ordinea de zi la Camera Deputatilor.
''În acest moment el se afla la Camera Deputatilor si trebuie sa fie înscris pe ordinea de zi, întrucât are avizele necesare de la cele doua comisii cu responsabilitati în aceasta directie. O sa ne batem sa fie inclusa, e o lege foarte importanta. Exista resursele financiare necesare cresterii salariale de care vorbeam'', a declarat Ecaterina Andronescu.
Presedintele FSLI, Aurel Cornea a anuntat în direct la Realitatea TV ca profesorii din sindicatul pe care îl conduce se vor alatura si ei colegilor de la FEN si Spiru Haret, si vor protesta în prima zi a anului scolar.
''Categoric vom protesta si noi alaturi de colegii nostri. Asta înseamna ca niciun cadru didactic nu va participa la deschiderea anului scolar pentru a nu da politicienilor posibilitatea de a-si declama speech-urile în fata elevilor pentru ca apoi sa uite de învatamânt'', a declarat Aurel Cornea.
Initiativa de majorare cu 50% a salariilor profesorilor apartine unor senatori si deputati ai PSD, iar proiectul a fost depus la Camera Deputatilor în noiembrie anul trecut. Guvernul s-a opus initiativei parlamentarilor PSD de majorare a salariilor profesorilor pe motiv ca este prea mare si ar însemna o cheltuiala bugetara suplimentara de peste 4.500 de milioane de lei, adica 1% din PIB.
Daca profesorii vor obtine majorarea ceruta, salariul mediu din învatamânt va ajunge la aproximativ 1.800 de lei net. Ar fi o crestere semnificativa fata de veniturile pe care le au acum dascalii.
Un învatator cu studii medii si definitivat are un salariu de 627 de lei net pe luna. Ceva mai mult primeste un profesor debutant cu studii superioare - 691 de lei net. Un profesor cu studii superioare si grad didactic I are un salariu putin mai mare decât salariul mediu pe economie, iar unul cu 18 ani la catedra pimeste în mâna cam 1.500 de lei lunar. Profesorii cu studii superioare de scurta durata, grad didactic I si vechime de peste 40 de ani câstiga putin peste 1.600 de lei.
Legea care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice a fost adoptata în aprilie de senatori. Pentru a putea fi aplicata, ea are nevoie si de votul Camerei Deputatilor. Daca modificarile propuse de senatori sunt adoptate, conform calculelor guvernului, un profesor universitar va avea un salariu mai mare cu 74%, iar un profesor de liceu sau scoala generala cu 54%. Guvernul s-a opus initiativei parlamentarilor PSD, pe motiv ca majorarea este prea mare si ar însemna o cheltuiala bugetara suplimentara de peste 4.500 de milioane de lei, adica 1 la suta din PIB.