C. P. Tariceanu: Guvernul va contesta la Curtea Constitutionala decizia de majorare a salariilor profesorilor


"Nu ma opun cresterii salariale în educatie, dar trebuie sa tinem cont de realitatile economice si de sustenabilitatea masurilor noastre", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu dupa întâlnirea de la Palatului Victoria cu ministrii Finantelor, Muncii, Internelor si Educatiei pentru a discuta despre cresterile salariale ale profesorilor.

"Ca om care am predat 12 ani la catedra va spun ca stiu ce înseamna sa traiesti dintr-un salariu de profesor si cred ca majorarea salariilor profesorilor astfel încât sa dam domeniului educatiei o importanta pe care o merita", "trebuie sa tinem cont de realitatile economice si de sustenabilitatea masurilor noastre, altfel aceste masuri politicieniste care au fost luate la nivelul Parlamentului nu vor face decât sa se întoarca împotriva puterii de cumparare a cetatenilor, pentru ca în loc de bani vor primi un teanc de hartii cu care nu vor mai putea sa cumpere nimic", a declarat premierul Tariceanu.

"Mi se pare o crasa iresponsabilitate a partidelor precum PSD si PD-L care nu stiu ce sa faca si sa vina cu masura dupa masura si cu propunere dupa propunere. În Parlamentul României este o veselie totala, se aproba orice, eu ma mir ca nu au aprobat o majorare mai mare de 50% fara sa calculeze efectele devastatoare asupra economiei", a continuat Tariceanu.

"Decizia Parlamentului este una care poate fi contestata. Vreau sa va anunt în mod oficial ca Guvernul a luat decizia de a face contestatie la Curtea Constitutionala pe conflict de interese între Guvern si Parlament", a mai spus premierul în declaratia de la Palatul Victoria. "Baza acestei sesizari este încalcarea sau nerespectarea prevederilor constitutionale care cer în mod explicit ca ori de câte ori se ia o masura de acest gen, cu impact financiar, sa fie indicate si sursele de finantare, care evident nu exista", a continuat seful Executivului.

Premierul a anuntat, de asemenea, ca i-a trimis presedintelui Basescu o scrisoare prin care îi aduce la cunostinta încalcarea prevederilor constitutionale de catre legea adoptata în Parlament. Premierul i-a cerut presedintelui sa ia atitudine si sa nu promulge legea.

Primul ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a mandatat pe ministri sa discute cu sindicatele din domeniile lor si sa faca un "apel la solidaritate" în privinta riscurilor pe care le implica majorarile salariale. "Nu vrem sa se creada, la nivelul altor categorii, ca vom accepta cresteri salariale pentru unii si nu pentru altii", a spus Tariceanu, facând referire la cresterea cu 50% a salariilor din învatamânt, votata de Parlament. Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu peste 50% începând de la 1 octombrie, actul normativ mergând spre promulgare la presedintele României.

Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri ca va promulga legea.

Functionarii publici au anuntat ulterior ca vor intra în greva saptamâna viitoare daca nu vor beneficia si ei de o majorare salariala de 50%, dupa ce negocierile purtate joi de liderii Sed Lex cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au esuat.

Vosganian a declarat joi ca majorarea salariilor bugetarilor ar atrage cresterea deficitului bugetar pâna la 7% din produsul intern brut (PIB) în 2009, ceea ce ar înseamna încalcarea, de catre România, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si punerea în discutie a statului de membru UE.

Mai mult, în sedinta comuna a Birourilor Permanente a celor doua Camere ale Parlamentului, din 24 septembrie, s-a votat în unanimitate schimbarea procedurii de calcul a pensiilor demnitarilor.

Cei mai avantajati de noile prevederi sunt senatorii si deputatii care au îndeplinit trei mandate în Legislativ, acestia beneficiind de o pensie care ajunge la 80% din valoarea veniturilor, cuantumul pensiilor fiind calculat într-un mod similar celor ale magistratilor. Pentru doua mandate, cuantumul este de 40% din indemnizatie, iar pentru un mandat de 20%.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame