Profesorii pun lacatul pe scoli si ies in strada


Dascalii pun lacatul pe usile salilor de clasa si ies in strada sa protesteze fata de cei care le-au marit lefurile si acum dau inapoi.

Fericirea profesorilor a durat doar doua zile. Marti, printr-o decizie a deputatilor meseria de dascal parea sa devina interesanta si din punct de vedere financiar.

Dupa aproape 19 ani de la revolutie parea ca in sfarsit efortul profesorilor de a slefui destine este apreciat, ca sindicatele din Educatie au izbandit, ca invatamantul romanesc are o sansa in plus de a se ridica din mocirla.

Un debutant de scoala generala sau liceu ar fi primit un salariu de 1.512 lei, iar un profesor cu 40 de ani vechime va ridica de la casierie, pentru o luna lucrata, 2.926 de lei.

Si cadrele didactice universitare ar avea de castigat, preparatorul urmand sa castige lunar un salariu de 1.731 lei. La impartirea cascavalului bucata cea mai mare a fost oferita din nou profesorilor universitari. Asta pentru ca multi parlamentari au pus mana si pe cate un titlul universitar de profesor. Asa ca si-au marit lor insile salariile cu peste 50%, desi acum 4 ani, si le dublasera.Photobucket

Dintre cei 463 de parlamentari ai Romaniei, 64 sunt si profesori, asa ca au avut un interes personal la votul legii. Din nefericire, insa, votul senatorilor si deputatilor a fost unul in pripa, fara cifre concrete, fara ca bugetul sa permita.

Chipul invatamantului romanesc, al guvernantilor, al demnitarilor s-a stafidit insa dupa ce ministrul Economiei a aruncat prosopul si a avertizat ca daca salariile profesorilor vor creste cu 50% Romania va fi aruncata in criza.

Acum, Tariceanu este la mana presedintelui Basescu, care daca va avea curajul sa nu promulge legea va risca dusmania publica a intregii tagme a profesorilor.

Votul de marti al deputatilor a aratat inca odata inconstienta politicienilor si a Parlamentului Romaniei.

Deputatii au vandut iluzii dascalimii iar acum profesorii ameninta la randul lor cu greve in toata tara.

Oare vreunul din cei care au votat legea majorarii salariilor profesorilor cu 50% stiau ca bugetul Educatiei pe 2008 s-ar termina in doua luni? Sau macar ca bugetul Educatiei este astazi de 6% din PIB, iar pentru 2009, proiectia de buget s-a realizat tot pe 6% din PIB?

Inconstienta politicienilor a deschis cutia Pandorei si rand pe rand, functionari publici, medici, grefieri, arhivari si-au cerut drepturile si totodata, salarii mai mari. In caz contrar cu totii ameninta cu mitinguri. Primul se anunta a fi mitingul confederatiilor sindicale programat marti, 7 octombrie, si care initial avea alt scop. Urmeaza apoi functionarii, care si-au programat proteste in cursul zilei de joi.

Premierul Tariceanu a anuntat sambata ca va ataca legea salarizarii dascalilor la Curtea Constitutionala pe motiv ca, potrivit Constitutiei, nu pot fi angajate cheltuieli bugetare fara indicarea sursei de finantare.

In plus, Calin Popescu Tariceanu i-a scris oficial si presedintelui Romaniei, explicandu-i ce se va intampla daca promulga legea: "Guvernul nu este dispus sa cada in plasa acestor masuri populiste in care sa naruie ce am acumulat in acest an. Ii cer presedintelui Traian Basescu sa judece corect aceasta situatie".

Iata ca dupa trei rectificari bugetare, premierul descopera ca a umplut paharul pana la refuz. Si pentru ca nu mai are ce face, Tariceanu asteapta ca presedintele Basescu sa il salveze din focurile sindicalistilor.



Cum comentati acest articol?

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame