Guvernul a adoptat, astazi, prin ordonanta de urgenta, amânarea cresterii salariilor profesorilor, pâna la 1 aprilie, în asteptarea unei legi a salarizarii bugetarilor.
"Guvernul nu este lupul cel rau, dar nici zâna fermecata cu bagheta magica. Sunt bani la buget, dar nu putem sa-i aruncam numai pe salarii. Nu putem sa facem minuni", a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei de Guvern.
Premierul a mai afirmat ca decizia de astazi se vrea o masura protectionista fata de economia nationala.
"Decizia luata astazi de catre Guvern arata dorinta de a nu ne îndrepta spre o criza economica, spre o inflatie galopanta, spre devalorizarea monedei nationale", a declarat premierul.
Premierul a acuzat politicienii care sustin majorarea salariilor cu 50% de populism ieftin, iar sindicatelor din învatamânt le-a propus sa colaboreze cu autoritatile locale pentru a indica investitiile pe care nu si mai doresc.
"Nici Parlamentul si nici presedintele nu au indicat sursele de finantare atunci când au sustinut aceasta masura populista. Sigur ca bugetul are bani, dar nu avem bani pentru salarii, asa ca propun sindicatelor sa se întâlneasca cu autoritatile locale si sa indice investitiile pe care vor sa le opreasca, fie ca vorbim de gradinite, de scoli, de licee, de universitati, sa ne indice la care investitii sa renuntam, ce lucrari de reparatii sa nu le mai facem, pentru ca scoala nu se face numai cu salarii", a încheiat premierul.
Legea privind majorarea cu 50% a salariilor din învatamânt a fost promulgata pe 24 octombrie de presedintele Traian Basescu. În aceeasi zi sindicatele au semnat la Palatul Cotroceni strategia pentru reforma educatiei.
Majorarea salariilor a fost votata în Parlament pe 30 septembrie, când toti deputatii, inclusiv ministrul Educatiei de la acea vreme au votat în favoarea propunerii PSD de crestere a salariilor cu 50%. Initial, Guvernul a oferit prin ordonanta de urgenta o majorare de 6%, ulterior una de 9%.
Dupa votul din Parlament, legea a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, care pe 15 octombrie a stabilit ca aceasta este conforma cu legea fundamentala. Executivul a sustinut contant ca nu sunt bani pentru cresterea salariilor din educatie si ca aceste majorari încurajeaza si alte categorii bugetare sa solicite cresteri similare.
Potrivit, presedintelui Basescu justificarile Guvernului sunt neadevarate. Partidele au anuntat ca vor ataca deciziile Guvernului de blocare a cresterilor salariale pentru profesori. PD-L spune ca va depune motiune de cenzura si va da Guvernul în judecata, iar PSD e pregatit sa convoace Parlamentul pentru a dezbate în regim de urgenta decizia Guvernului.