Elevii si parintii decid calitatea profesorului


Ministerul Educatiei a lansat, ieri, în dezbatere publica noile principii si criterii de evaluare a profesorilor. Documentele prevad ca elevii, parintii si comunitatea vor avea un cuvânt important de spus în evaluarea activitatii profesorilor. MECT considera ca noul sistem trebuie sa ia în calcul performanta realizata de profesor la clasa, adica notele elevilor la evaluarile de la clasa, la examenele finale, dar si raportate unele la altele. Asadar, un profesor ai carui elevi obtin rezultate din ce în ce mai bune va fi considerat un profesor bun, iar unul ai carui elevi vor avea rezultate din ce în ce mai scazute va fi perceput ca un profesor de o calitate slaba.
Important este si faptul ca directorul scolii va fi cel care va avea si responsabilitatea, dar si puterea de decizie, nu ca în actualul sistem când îi revine doar responsabilitatea.

Profesorii vor trebui sa fie mai atenti la implicarea în activitatile scolii în care preda. Ca sa ia note bune, el trebuie sa se implice în cât mai multe activitati intra si extracurriculare, sa se implice în managementul clasei,10 mic sa încheie diverse parteneriate cu scoli din tara si din strainatate si sa se implice si în activitati interdisciplinare, la fel ca si în prezent. Un profesor bun va trebui sa participe la cursuri de formare continua, sa foloseasca mijloacele moderne de predare/învatare si sa ridice prestigiul scolii.

Toate inspectoratele scolare sunt obligate sa organizeze dezbateri pe aceasta tema, pâna pe 28 octombrie. Sinteza discutiilor si a propunerilor va ajunge la MECT, care va organiza o dezbatere similara, la sfârsitul consultarilor. Documentele pot fi consultate pe site-ul www.edu.ro, sectiunea Noutati, iar punctele de vedere pot fi trimise pe adresa dezbateri@min.edu.ro si pe fax la numarul 021/312.47.19.

Vezi si: Principiile si criteriile evaluarii performantei didactice

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

cele mai noi materiale

reclame