Profesorii amana greva pana la instalarea noului Guvern


Sindicatele din Educatie au anuntat ca amâna greva generala. Toate federatiile din Educatie renunta la greva generala programata pentru 18 noiembrie. Greva va fi amânata pâna la instalarea noului Guvern, potrivit lui Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei "Spiru Haret".
Aurel Cornea, presedintele FSLI, a precizat ca unul dintre motivele pentru care profesorii amâna greva este ca nu se doreste ca protestul sa capete o conotatie politica.

Sindicalistii ameninta însa ca vor intra în greva generala daca, dupa alegeri, nu se va trece la aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Cornea a adaugat ca spera ca si cea de a doua OUG, ce prevede cresteri salariale de pâna la 28%, sa fie declarata neconstitutionala.

"Nu este vorba de un pas înapoi, este vorba de un pas rational, sa asteptam hotarârea CCR", a explicat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Daca noul Guvern nu va îndeplini cererile sindicalistilor, greva va fi reluata.

"Presedintele României si partidele parlamentare, cu exceptia celor aflate la guvernare, si-au asumat angajamentul ferm ca, imediat dupa alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la data de 1 octombrie 2008", se arata într-un comunicat remis de federatiile sindicale reprezentative din învatamânt.

Reprezentantii Guvernului sustin ca decizia sindicatelor este una înteleapta pentru perioada pe care o traverseaza tara. "Salut decizia sindicatelor, o decizie buna pentru sistemul social românesc", a precizat Gabriel Berca, secretar general al Guvernului.

Cadrele didactice au facut, saptamâna trecuta, greva de avertisment si au pichetat Parlamenul, ca protest fata de amanarea intrarii în vigoare a legii majorarii cu 50% a salariilor.

Miercuri, judecatorii Curtii Constitutionale au declarat neconstitutionala ordonanta care amâna pâna în aprilie 2009 aplicarea legii de majorare a lefurilor cadrelor didactice cu 50%.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame