Doar 5% majorari de salarii.


Profesorii vor primi bani mai multi daca vor avea performante

Salariile profesorilor se vor majora în acest an cu 5%. Prima marire vine în luna mai si va fi de 3%, iar restul în luna noiembrie. În plus, salariile cadrelor didactice vor putea creste si cu 33%, dar în functie de performanta.

În prezent, un profesor debutant în învatamântul preuniversitar câstiga 790 de lei, din mai va primi în plus o suma de 23 de lei, iar din luna noiembrie va avea un salariu net de 829 de lei. Pentru profesorii cu peste 30 de ani vechime sumele vor fi mai mari. Dupa majorarea din mai si din noiembrie vor primi peste 1.800 de lei, în comparatie cu 1.730 de lei cât primesc în prezent.

În ceea ce priveste învatamântul universitar, un preparator care are acum un salariu mediu de 882 de lei va lua dupa majorarea cu 5%, 926 de lei. Un lector care câstiga în prezent 1.345 de lei, va avea din toamna acestui an 1.412 lei, adica cu 67 de lei mai mult.profa

Un conferentiar universitar cu 15 ani de vechime va beneficia din luna noiembrie de un salariu de aproape 1.900 de lei. În schimb, sumele sunt mult mai mari când vine vorba de profesorii universitari. În prezent, un astfel de profesor cu peste 40 de ani vechime câstiga peste 4.100 de lei, iar dupa majorarea cu 5%. salariul sau net va fi de 4.323 de lei.

Pe lânga acest procent, de 5%, profesorii pot primi si alte sume astfel încât majorarea sa ajunga chiar si pâna la 33%, asa cum prevede legea votata în toamna anului trecut de catre parlamentari. Pentru aceasta însa, dascalii trebuie sa fie performanti. Iar criteriile pentru acordarea sporului de performanta vor fi stabilite în urma negocierilor pe care ministrul Educatiei le va avea cu sindicatele din învatamânt.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame