AU ÎNCEPUT TEZELE CU SUBIECT UNIC. SE VA COPIA LA FEL CA ÎN PRIMUL SEMESTRU?


 Încep emotiile pentru elevii claselor a 7-a si a 8-a. Marti peste 24 de mii de elevi apartinând minoritatilor nationale sustin teza nationala la Limba si literatura materna. Varianta extrasa în aceasta dimineata este cea cu numarul 2. Tezele cu subiect unic înlocuiesc de anul acesta testele nationale ca forma de admitere la liceu.

Pentru intrarea în învatamântul liceal, 50% din totalul mediei reprezinta notele cumulate la tezele cu subiect unic. Aceste note sunt luate cu zecimale, spre deosebire de felul în care se pun în catalogul din clasa. Tezele la clasa se rotunjesc în mod normal. Ceilalti 50% sunt reprezentati de media pe toti cei 4 ani din ciclul gimnazial.

Parintii sunt însa nemultumiti de modul în care se face admiterea la liceu. Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din învatamântul Preuniversitar, Mihaela Guna, spune ca elevii sunt bulversati de noul sistem.

„Aceasta metoda si-a dovedit de fapt si ineficienta, si incorectitudinea. Copiii sunt supusi la stresuri suplimentare, pentru ca în loc sa dea un examen începând cu clasa a VII-a dau câte doua rânduri de teze semestrial si în clasa a VIII-a chiar câte 3 teze. Ponderea tezelor la media finala este luata de doua ori în calcul: o data la calculul mediei pe clasa, si o data ca nota contând 50% din media de admitere.”

Mihaela Guna mai spune ca la tezele din primul semestru multi elevi au putut copia si astfel au primit note mari. În acest caz, sunt dezavantajati copiii care au rezolvat subiectele fara sa triseze. În plus, ea precizeaza ca nu exista un document în care sa fie trecute notele cu zecimale obtinute la teza.

„S-a vazut foarte clar ca se copiaza, au fost semnalate suficiente erori. Ministerul Educatiei nu a luat în considerare toate aceste reclamatii, sistemul, metodologia nu este pusa la punct, notele sunt în consecinta eronate, iar pentru faptul ca nota de la teza se majoreaza cu 40 de sutimi sau se micsoreaza sau 40 de sutimi nu face decât sa-i favorizeze pe unii copii si pe altii sa îi defavorizeze atât în calculul celor 50 de puncte pentru admiterea la liceu, cât si în cazul mediei finale.”

Pe de alta parte, consilierul ministrului educatiei, Mihaela Suciu, precizeaza ca exista cataloage speciale în care sunt trecute notele cu zecimale obtinute de elevi.

Peste 24.000 de elevi ai claselor a VII-a si a VIII-a apartinând minoritatilor nationale sustin, astazi, teza cu subiect unic la Limba si literatura materna.

Urmatoarea proba va avea loc pe 9 mai la Istorie sau Geografie. Teza unica la Limba si literatura româna va avea loc pe 13 mai, iar pe 16 mai cea la Matematica. Contestatiile vor putea fi depuse în data de 29 mai. Pentru fiecare materie au fost elaborate câte 10 variante de subiecte. Varianta extrasa se transmite în format electronic catre scolile din tara. Tezele unice vor fi evaluate în centre special desemnate. Fiecare lucrare va fi corectata de doi profesori, altii decât cei din unitatile de învatamânt de la care provin tezele. Tezele unice sunt foarte importante pentru viitorul elevilor. Absolventii se vor înscrie în licee sau scoli de arte si meserii fara examen, pe baza mediei aritmetice dintre media generala obtinuta la tezele cu subiect unic si media generala de absolvire a claselor V-VIII, fiecare având o pondere de 50%. Elevii care nu pot participa la aceasta sesiune a tezelor unice din motive bine întemeiate vor putea sustine tezele unice în sesiunea speciala. Astfel, cea de-a doua perioada de sustinere a tezelor cu subiect unic a semestrului al doilea va începe în 23 mai cu teza la Matematica, urmata de cea la Limba si literatura materna, pe 27 mai. În data de 30 mai va avea loc teza la Istorie sau Geografie, iar ultima proba, la Limba si literatura româna, va fi sustinuta în data de 2 iunie. Contestatiile vor putea fi depuse pe data de 4 iunie.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame