Sindicatele din invatamant actioneaza!


Sindicatele din învatamânt au suspendat negocierile cu Ministerul Educatiei

Sindicatele din învatamânt au suspendat negocierea contractului colectiv de munca pâna în momentul în care Ministrul Educatiei va prezenta liderilor federatiilor toate informatiile solicitate privind bugetul pe anul 2009 si masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le adopte în privinta unor drepturi ale salariatilor din învatamânt.

Primul motiv consemnat de sindicate, care a stat la baza suspendarii, este nerespectarea de catre Minister a obligatiei privind negocierea contractului colectiv de munca, respectiv aceea de a pune la dispozitia reprezentantilor federatiilor sindicale o serie de informatii de natura sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a organizarii programului de lucru. Materialele în cauza trebuiau puse la dispozitia partenerilor sociali înca de la jumatatea lunii ianuarie 2009, potrivit comunicatului emis de F.S.L.I., F.S.I. "SPIRU HARET", F.E.N. si F.N.S. "ALMA MATER".

De asemenea, nemultumirile sindicatelor se refera la nerespectarea de catre Ministerul Educatiei a obligatiei asumate la prima reuniune din acest an, aceea de a face observatii si propuneri pe marginea proiectului comun de contract colectiv prezentat de cele patru federatii sindicale reprezentative.

Al treilea motiv al suspendarii negocierilor cu Ministerul Educatiei se refera la prezentarea de catre aceasta institutie a unui proiect de contract care nu contine drepturi a caror acordare si cuantum sunt reglementate prin dispozitii legale, nu contine drepturi reglementate de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 – 2010, nu contine o serie de drepturi negociate în conformitate cu prevederile art. 50 alin. (12) din Statutul personalului didactic si consacrate de contractul colectiv de munca la nivel de ramura în vigoare.

Ultimul punct se refera la lipsa de reactie a Ministerului fata de abuzurile autoritatilor locale din întreaga tara care, încâlcând prevederile legale în vigoare, au dispus sistarea platii orelor suplimentare, a salariului de merit, a gradatiei de merit, a premiului lunar din suma de 2% din fondul de salarii, a sporului pentru conditii grele, periculoase, nocive, penibile sau altele asemenea.

Federatiile sindicale au solicitat sa li se puna la dispozitie Proiectul de buget pentru anul 2009 elaborat de Ministerul Educatiei, avizat de Ministerul Finantelor Publice si aprobat de Guvernul României, precum si Memorandumul prin care Executivul a solicitat fiecarui minister reducerea cu 20% a cheltuielilor de personal, pentru o totala transparenta în relatia cu partenerii sociali.

Federatia Spiru Haret s-a adresat Avocatului Poporului invocând neconstitutionalitatea ordonantei privind salarizarea bugetarilor

Sindicalistii spun ca Executivul nu si-a respectat promisiunile din campania electorala. Desi s-au votat majorari salariale de 50 la suta începând cu octombrie anul trecut, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care prevede o esalonare a majorarilor, iar prima transa ar urma sa fie acordata abia de la 1 aprilie.

Reprezentantii Spiru Haret considera ca actul care blocheaza efectele acestei legi este neconstitutional. Federatia Spiru Haret va înainta o plângere si la Guvern, prin care va solicita modificarea respectivei Ordonantei de urgenta.

Federatia Educatiei Nationale cere organismelor internationale sa verifice activitatea Guvernului

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a sesizat Organizatia Internationala a Muncii si Consiliul Europei fata de nerespectarea legii de majorare a salariilor personalului didactic, cerându-le acestora sa verifice activitatea Guvernului României, informeaza un comunicat al FEN.

De altfel, FEN a demarat mai multe actiuni pe plan national prin care sa determine Guvernul sa aplice legea majorarii salariilor personalului didactic. "Este o procedura complexa, bazata pe o serie de instrumente juridice, prin care se doreste demonstrarea ilegalitatii atât a ordonantei emisa de Guvernul Tariceanu, cât si a ilegalitatii ordonantei emisa de Guvernul Boc, singurul act normativ valabil fiind de fapt Legea 221/2008", a explicat Constantin Ciosu, secretar general al FEN.

Potrivit sindicalistilor, demersul lor are ca scop si realizarea platii retroactive a drepturilor salariale prevazute de Legea 221/2008, începând cu data publicarii acesteia.

În situatia în care, în instantele de judecata nationale, cauza va fi respinsa, membrii FEN sunt hotarâti sa depuna o actiune civila la Tribunalul de la Haga.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame