ANDRONESCU: Din 2010, la liceu se va da examen de admitere!


Într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, spune ca institutiile de învatamânt liceal vor avea dreptul sa introduca un concurs de ocupare a locurilor în clasa a IX-a.

„Trebuie sa renuntam la tezele unice”

Este posibil sa se schimbe modul de admitere în învatamântul universitar?
Mai întâi, toate universitatile trebuie evaluate institutional, pe baza criteriilor stabilite prin lege. În functie de rezultatele evaluarii, institutiile de învatamânt superior vor decide daca este cazul sa înaspreasca modul de admitere.

Pâna la admiterea în universitati, ati decis sa schimbati Bacalaureatul.
Da, pentru ca este necesar sa regândim programa scolara, orientând-o spre competentele, spre abilitatile elevilor. Restul cunostintelor este necesar, dar se mai întâmpla sa fie si paralel.catel

Adica sa pregateasca Bacalaureatul de mici?
Este necesar ca o selectie si o încurajare a elevilor pe baza competentelor dobândite sa fie facute înca din primii ani de scoala. Specializarea pe care decid s-o urmeze, atât în preuniversitar, cât si la superior, sa fie aprofundata de timpuriu. Restul bagajului de cunostinte nu trebuie sa împieteze asupra competentelor de baza, care îl pot ajuta pe absolventul de liceu la universitate sau în profesia deja aleasa.

Nici cu tezele unice nu sunteti de acord.
Ele ar fi bune, dar formula în care au fost concepute nu este una care sa le dea credibilitate. Mai mult, modul în care se desfasoara aceste teze în destule unitati de învatamânt nu doar ca nu este cel mai corect, ci mai si strica nejustificat ierarhiile de drept la nivel scolar general. Trebuie sa renuntam la ele si sa gasim formule mai performante de evaluare.

Scoatem computerul din veriga admiterii la liceu?
Admiterea computerizata a fost buna pentru etapa în care a aparut. Acum, prin autonomia pe care o vor primi scolile si liceele, cât si în urma evaluarii, ele vor decide singure modul în care îi vor selecta pe candidati.

Sa întelegem ca fostul examen pentru treapta I de liceu bate din nou la usa.
Liceele care se vor confrunta cu un numar mai mare de candidati decât capacitatea mai mult ca sigur ca vor organiza o evaluare proprie pentru aspirantii la un loc în bancile lor. Bineînteles, la liceele care vor avea mai putini candidati decât locuri, n-are rost sa ne gândim la o formula identica.

Si de când va fi posibil acest concurs de admitere?
Deja exista un pachet legislativ în dezbatere, care va fi finalizat pâna la 1 aprilie, când va ajunge în parlament. Daca trece de legislativ pâna în iunie, sunt toate sansele ca masurile din acest pachet sa fie aplicabile din anul scolar 2009-2010. Dar este prematur sa vorbim înca de pe acum despre câte modificari vor fi la admiterea în liceu de anul viitor.

Pâna atunci, în aceasta perioada, parintii dau „admiterea” în clasa I pentru micutii care vor începe scoala în toamna. Deja în multe judete scolile s-au umplut.
Este un semn pozitiv ca sunt pline înca de pe acum. Înseamna ca parintii au devenit mult mai grijulii. Locuri sunt suficiente însa. Da, exista scoli cu mai multa sau mai putina cautare. Dar intra în atributiile tuturor sa-i atraga pe copii si pe parinti prin calitatea serviciilor oferite.

„Vom gasi solutia pentru o crestere salariala rezonabila”

În învatamântul prescolar, lumea se calca si mai si pe picioare.
Din pacate, legea retrocedarilor, asa cum a fost ea gândita si asumata de guvernul Tariceanu, a lovit cel mai tare în gradinite. Cele mai multe imobile retrocedate au fost dintre cele destinate învatamântului prescolar. Si nu s-a pus nimic în loc, în timp ce populatia de vârsta prescolara este în continua crestere. Din acest motiv, exista o supraaglomerare. Este si motivul pentru care avizele sanitare pentru cele noua mii de scoli Si constructia de noi gradinite reprezinta cele mai mari cheltuieli pe care le vom avea la capitolul Investitii.

În plus, nici salarizarea din Educatie nu este atractiva.
Speram ca, înca din semestrul al II-lea al anului scolar 2008-2009, sa putem implementa, experimental deocamdata, noul sistem de evaluare a cadrelor didactice, care va sta la baza criteriilor de salarizare.

Dar daca pachetul legislativ nu va trece în timp util prin parlament? Se va ajunge ca marirea de salariu promisa prin lege sa se reporteze pentru 2010?
Sunt sigura ca vom gasi solutii pentru o crestere salariala rezonabila pentru cadrele didactice înca din acest an.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame