Ministerul Educatiei a confirmat ca din anul scolar viitor se vor desfiinta scolile de arte si meserii. Toti absolventii de clasa a VIII-a vor fi obligati sa urmeze clasele de liceu, indiferent daca vor sau nu. Este posibil ca admiterea pentru clasa a IX-a sa se sustina numai pentru liceele teoretice.
Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, intentioneaza ca, din anul scolar viitor, sa desfiinteze clasele de la scolile de arte si meserii (fostele scoli profesionale) si sa le transforme in clase de liceu, cu profil tehnologic. Mai exact, Ministerul Educatiei doreste sa se revina la licee industriale de altadata. Este vorba de 182.366 de locuri existente la ora actuala in cei trei ani de studiu din scolile profesionale. Aceasta decizie a luat pe nepregatite inspectoratele scolare, care au fost deja anuntate, deoarece urmeaza sa se desfiinteze mai multe catedre de specialitate si sa se infiinteze altele noi intr-o perioada de numai cateva luni. “Desfiintarea completa a scolii profesionale ii obliga pe toti elevii, vor nu vor, sa faca liceul. Asadar, se va mentine incongruenta dintre structura pe filiere a invatamantului si structura pietei muncii. Se va ajunge ca 50% dintre elevi sa invete in filiera teoretica, pentru un segment de joburi in piata muncii de 15-20%, si doar 30% in filiera tehnologica pentru un segment de 80% in piata muncii”, sunt statisticile prezentate de catre Asociatia EDU CER. “In principiu, decizia Ministerului Educatiei este de a desfiinta scolile de arte si meserii. Masura se afla in curs de negociere. In principiu, aceasta problema a fost dezbatuta cu sindicatele si pot spune la ora aceasta ca este o preocupare generala ca elevii sa urmeze invatamantul liceal, structurat pe cele doua filiere: liceu de cultura generala (teoretic) si liceu industrial. Masurile si metodologia de trecere de la o forma la alta vor fi prezentate de insusi ministrul educatiei in cadrul unei conferinte de presa”, ne-a declarat Robert Lorentz, consilier pe probleme de comunicare in Ministerul Educatiei. Unul dintre sindicatele pe ramura saluta aceasta initiativa, considerand-o ca fiind “o masura inteleapta si ca, de-a lungul ultimilor ani, s-a vazut ca parintii nu sunt atrasi sa-si indrume copiii spre clasele profesionale ale scolilor de profil. Cei care vor sa invete o meserie o pot face foarte bine intr-o clasa de liceu unde 50% este o pregatire de cultura generala si restul de una profesionala”, ne-a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei “Spiru Haret”. In opinia liderului de sindicat, in actiunea de transformare a claselor vor fi probleme in ceea ce priveste mobilitatea personalului didactic si procedura de acreditare.
Criza mare de meseriasi
“Conducerea Ministerului Educatiei face o mare greseala cu desfiintarea scolilor de meserii. Este o criza foarte mare de meseriasi, peste tot se solicita muncitori, mai ales in domeniul auto – mecanici, tinichigii. Macar scolile profesionale sa ramana. Ce vom face cu acesti elevi care nu pot face fata in liceu si care vor sa invete o meserie? Ii lasam sa ajunga golani pe strazi?”, ne-a precizat Tudor Banuta, maistru instructor la Colegiul Tehnic “Traian” din Bucuresti. La randul ei, Asociatia EDU CER considera ca “argumentul ca asa vor parintii nu sta in picioare, in lipsa unei orientari scolare si profesionale de calitate si, mai ales, a examenelor de admitere la filiera teoretica, cel putin, care sa spuna elevilor daca au sau nu datele si inclinatiile necesare pentru aceasta filiera pretentioasa”, precizeaza intr-un comunicat Stefan Vlaston, presedintele EDU CER. Din surse ale Ministerului Educatiei am aflat ca ministrul Ecaterina Andronescu intentioneaza ca, din 2010-2011, sa desfiinteze tezele cu subiect unic si sa reintroduca examenul de admitere pentru clasa a IX-a. O varianta probabila este ca acest tip de examen sa fie introdus doar la anumite licee si mai putin la cele cu profil tehnologic.