Unul dintre subiectele la teza cu subiect unic la limba romana fost gresit.


Cei care au redactat subiectele tezei unice la limba si literatura româna au confundat între ele personajele lui Caragiale, Ghita Nitescu si Nita Ghitescu, însa profesorii spun ca, daca elevii nu s-ar fi cramponat de detaliul respectiv, examenul ar fi trebuit sa se desfasoare normal. Pentru ca apare o inversare de nume fata de textul original al lui Ion Luca Caragiale, elevii pot sa piarda opt puncte dintr-un foc.

Unul dintre subiectele la teza la româna pentru elevii claselor a VIII-a a fost analiza unui text din ''Triumful talentului'' de Ion Luca Caragiale, schita bazata pe doua personaje cu nume similare Ghita Nitescu cu Nita Ghitescu. Cei doi sunt confundati în urma unui examen la caligrafie, creându-se, în acest fel, o situatie hilara. Cele doua nume au fost confundate, însa, si de cei care au redactat subiectele, iar pe foaia de teza Ghita a aparut, din greseala, în locul lui Nita.

Puteti citi textul corect mai jos:

"- Rezultatul concursului! striga solemn prezidentul comisiei. S-au prezintat doi concurenti: d. Nita Ghitescu si Ghita Nitescu. A reusit domnul...

- Domnul?... întrebara într-un glas cei doi concurenti.

- Domnul Nita Ghitescu! (n.r. - în teza cu subiect unic aparea Ghita Nitescu)

- Dati-mi voie, domnule director, zise Nita atins, pe când Ghita nu stia ce sa creaza; trebuie sa fie o gresala! Poate ca n-ati vazut bine probele!

- Cum! întreba aspru directorul, prezidentul comisiei.

- Slava domnului! adaoga Nita... ne cunoastem ce putem... Trebuie sa fie, nu Nita Ghitescu, ci Ghita Nitescu.

- Domnule! nu-ti permit sa fii rau crescut!... ma-ntelegi? Am zis bine: a reusit d. Nita Ghitescu! Dar d. Nita Ghitescu nu s-a lasat biruit de asprimea d-lui prezident al comisiei; foarte obraznic, a strigat si mai tare:

- Nu se poate, domnule director! v-ati înselat! uitati-va la probe! Tonul cu care a zis "uitati-va la probe!" a facut un efect straniu asupra superiorului: i-a impus, parca; acest domn a raspuns:

- În fine, errare humanum est... sa vedem... Si zicând acestea, a scos din buzunar un plic, pe care camaradul lui Nita-l cunostea bine, si din plic a tras o scrisorica; s-a uitat pe ea cu bagare de seama si, cu tonul mult mai blând, zâmbind:

- Stii ca ai dreptate dumneata?... Asa e!... Vezi?... confundasem. În adevar, a reusit d. Ghita Nitescu.

- Asa da! a raspuns plin de satisfactie d. Nita Ghitescu. Si d. director, grav, se retrase-nchizând usa. "

Inspectorul scolar Mihai Stan a catalogat aceasta greseala drept o "eroare" si a declarat ca fiecare va fi sanctionat în functie de greseala pe care a facut-o.

"Greseala nu este atât de grava, probabil a fost facuta la publicarea subiectelor. Eu cred ca daca elevii nu s-ar fi cramponat de numele de pe foaia de examen ar fi rezolvat cu usurinta subiectele. Subiectul nu a fost corectat, pentru ca supraveghetorii erau de la alte materii si nu si-a dat nimeni seama", a spus un profesor de la Scoala Titu Maioreacu din Capitala.

Reprezentantii Centrului de Curriculum si Evaluare, institutia responsabila de redactarea subiectelor, vor prezenta o pozitie oficiala în cursul acestei zile.

La clasa a VII-a nu au fost probleme, subiectele s-au bazat pe analiza gramaticala si stilistica a unui fragment din "Cismigiu & comp." de Grigore Bajenaru si pe caracterizarea unui personaj la alegere dintr-o nuvela studiata la clasa.

Peste 400.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a au sustinut astazi teza cu subiect unic la Limba si literatura româna. Examenul trebuia sa se desfasoare în urma cu doua zile, dar a fost amânat din cauza negocierilor dintre federatiile sindicale si Guvern.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame