Profesorii nu vor mai fi platiti în functie de nivelul de studii la care predau. Astfel, la studii egale, cadrele didactice vor primi si salarii egale. De acum, se poate vorbi doar de profesori I, de cadre didactice cu studii de scurta durata, de cadre didactice cu studii medii si de cadrele universitare. Asa au stabilit sindicatele si reprezentantii Ministerului Educatiei în cadrul negocierilor de astazi.
"Indiferent de nivelul de studii la care predau, profesorii vor fi la fel salarizati. Acel profesor care a terminat facultatea de lunga durata va avea aceeasi salarizare ca un profesor de liceu. Acest lucru va da stabilitate în sistem", a precizat secretarul general al FSLI, Liviu Pop.
Încadrarea în noua grila se face între coeficientii 3,5 si 9,2. Astfel, profesorul I cu studii de lunga durata 4 - 5 ani intra în sistem, cu un coeficient de ierarhizare 6 si poate ajunge, dupa 40 de ani vechime si dupa ce-si obtine toate gradele, la 9,2. Cadrele didactice cu studii de scurta durata intra în grila cu coeficientul 4,5 si pot ajunge la 7,5. Cei cu studii medii pot ajunge de la 3,5 la 6,5, în timp ce educatorii si învatatorii pot ajunge de la 3,5 la 6.
Cel mai mare coeficient în grila de salarizare, 13, îl au profesorii universitari. Conferentiarul universitar are între 5,7 si 11. Propunerile pentru grila de salarizare din Educatie vor fi discutate în cadrul întâlnirii de marti cu reprezentantii Ministerului Muncii.