Profesorii ameninta ca vor boicota bacalaureatul


PROTEST Nemultumiti de banii pe care îi vor primi la examinare

Oferta MECI: 25 de lei pe zi pentru supraveghetori, 4 lei pentru lucrarea corectata

Elevii care vor vor sustine saptamâna viitoare examenul de bacalaureat ar putea sa dea examenul nesupravegheati în salile de clasa si chiar sa ramâna cu lucrarile necorectate.

Aceasta dupa ce profesorii nu au reusit sa convinga nici joi Ministerul Educatiei (MECI) ca sumele de bani stabilite, anul acesta pentru examinatori sunt prea mici.

Dupa doua ore de negocieri cu reprezentantii MECI, sindicalisii din Educatie nu au obtinut nici macar promisiunea ca guvernul va lua în calcul suplimentarea fondurilor dedicate desfasurarii examenului de bacalaureat, mai mici cu 20% fata de nivelul anului trecut când însemnau 58 de milioane de lei.

ziar„Diferenta ministerului si solicitarile noastre e suficient de mare, discutiile se vor relua doar în prezenta doamnei ministru care trebuie sa îsi asume negocierile. Daca se mentine aceasta oferta nu suntem de acord.

Colegii nostri care au aflat despre aceasta oferta au declarat ca nu se vor prezenta la bacalaureat. Speram sa nu se întâmple lucrul aceasta cu conditia ca aceasta oferta sa fie îmbunatatita.

Doamna ministru si guvernul vor decide daca bacul e în pericol”, a declarat Constantin Ciosu, secretarul General al Federatiei Educatiei Nationale.

Practic, sustin sindicalistii, sumele de bani cu care vor fi remunerati profesorii pentru examenul de bacalaureat sunt de doua ori mai mici decât cele oferite anul trecut, fiind similare cu cele încasate în 2006.

Daca anul trecut un presedinte de comisie primea pentru munca prestata 1150 de lei, oferta MECI de anul acesta este de 800 de lei, suma impozabila.

Cea mai mare nemultumire este cauzata de diminuarea tarifului pentru dascalii supraveghetori pentru care a fost stabilita o suma de 25 de lei pe zi, fata de 64 de lei. În ceea ce priveste corectarea lucrarilor scrise, tariful acordat de MECI va fi anul acesta de 4 lei pentru fiecare examinare, fata de 7,5 lei în 2008, în timp ce evaluatorii de la probele orale vor primi câte 2 lei pentru fiecare elev examinat, fata de 4,7 lei, cât aveau la dispozitie anul trecut.

În aceste conditii, spune Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt, este putin probabil ca necesarul de 40000 de cadre didactice implicate în examenul de bacalaureat sa fie acoperit: „Vom tranasmite tuturor colegilor nostri aceste propuneri si mai mult ca sigur foarte multi nu vor participa din cauza faptului ca este o bataie de joc la adresa slujitorilor scolii. Domnul Boc a mintit iesind pe sticla si spunând ca s-au gasit bani pentru a plati aceste examene.

În realitate a lasat pe seama ministerului sa gaseasca bani acolo unde nu sunt. Nu întelegem declaratia dânsului care în urma sesizarilor din teritoriu privind faptul ca oamenii nu doresc sa participe la aceste examene a spus ca a gasit banii”. Potrivit MECI, o noua runda de negocieri ar putea demara chiar în aceasta seara, în prezenta ministrului Ecaterina Andronescu.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame