Modificari în proiectul Legii salarizarii unice.


Modificari în proiectul Legii salarizarii unice. Vedeti care sunt categoriile profesionale afectate

Scaderile de 40 de procente din proiectul Legii unice de salarizare, pe drumul de la Ministerul Muncii la Guvern au facut valva zilele acestea în rândul bugetarilor. Initial cu jumatate de gura, Ministrul Muncii a recunoscut reducerea grilei. iar secretarul de stat Valentin Mocanu, cel implicat direct în negocierile cu sindicatele, a declarat ca taierile au fost operate fara a anunta premierul.

Au urmat explicatii: bugetul statului nu-si poate permite o crestere a fondului de salarii cu 70%, cât a rezultat din negocierile cu sindicatele. Pe masa guvernului trebuia pus un proiect realist. Cei mai afectati sunt bugetarii aflati la baza grilei de salarizare, adica aceia care au cele mai mici salarii.

Iata datele din proiectul de lege care a ajuns pe masa guvernului, altul decât cel iesit de la ultimele negocieri ale sindicatelor cu reprezentantii Ministerului Muncii.

informareSpre exemplu, un profesor cu gradul I figureaza în grila veche cu un coeficient maxim de 9,15, iar în grila noua cu doar 5,45. Aceasta înseamna ca salariul maxim la care acesta ar putea ajunge prin legea unica de salarizare nu va mai ajunge la 5.490 de lei, ci doar la 3.270 de lei.

La fel, un profesor debutant are un grila veche un coeficient de 5.50, iar în cea noua 3.25. Ca urmare, salariul maxim la care ar putea ajunge acesta nu va mai fi 3.300 de lei, ci doar 1.950 de lei.

Ceva mai bine stau cadrele universitare - coeficientul de salarizare în cazul lor nu a scazut atât de mult.

Astfel, un profesor universitar în grila veche avea max 12.60, ceea ce înseamna un salariu de maxim 7.560 de lei, iar în grila noua, coeficientul maxim este de 10.10, reprezentând 6.060 de lei

De asemenea, un asistent universitar în grila veche are figura cu un coeficient maxim de 7.50, iar în cea noua, doar 4.50. O scadere a salariului importanta: de la 4.560 lei la 2.760 lei.

Afectati de reduceri sunt si cei din armata si politie. Primii carora le-au fost redusi coeficientii de salarizare sunt soldatii si militarii cu grade inferioare. Potrivit vechii grile un caporal avea coeficientul 4,10, iar în noua grila doar 2,20. salariul sau ar fi putut ajunge la 2.460 de lei dar nu va mai ajunge decât la 1.360 de lei.

Ca si în cazul profesorilor, sefii armatei nu vor fi afectati atât de puternic. S-a taiat si din coeficientii lor, dar nu atât de mult. Pentru un general, cifrele au scazut de la 13,65 la 12,70.

O alta categorie de bugetari care va avea salariile mai mici decât s-au negociat, sunt medicii. În cazul unui medic primar coeficientul maxim s-a redus de la 9,80 la 5,75. Salariul sau maxim ar fi putut pleca fara sporuri de la 5.880 de lei, dar nu va mai depasi 3.450 de lei.

Si bugetarii angajati la ministerul de Externe sunt afectati: de la ambasadori si pâna la atasatii consulari. În cazul acestora, ministerul muncii a operat reduceri de peste 6 puncte.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame