Andronescu: Legea Invatamantului va fi gata pana pe 14 august
Noua lege a Invatamantului va fi finalizata pana pe 14 august, a declarat, joi, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Ministrul a afirmat ca obiectivul sau este ca Educatia sa aiba un pachet de legi care sa multumeasca pe toata lumea si care sa modernizeze invatamantul.
"Trebuie sa vorbim despre o lege care sa cuprinda cele mai valoroase idei. Legile Educatiei trebuie supuse dezbaterii publice. Cred ca este bine sa fie o dezbatere in Parlament", a mai spus Ecaterina Anronescu.
Ministrul Educatiei discuta joi cu reprezentantii federatiilor sindicale despre propunerile de reformare a sistemului de invatamant.
Ecaterina Andronescu s-a intalnit si marti cu reprezentatii sindicatelor pentru a discuta despre noile legi din invatamant, insa sindicalistii au declarat ca ministerul de resort nu le-a prezentat, inca, nicio schita de lucru pentru elaborarea noilor legi.
Din acest motiv, discutiile pe aceasta tema au fost reprogramate pentru ziua de joi.
Viitoarea lege a invatamantului, pe masa negocierilor si joi
Negocierile pe viitoarea lege a Invatamantului, intre reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) si liderii Federatiei Sindicale Libere din Invatamant (FSLI) continua si joi.
Ecaterina Andronescu discuta, joi, incepand cu ora 10.00, cu membrii federatiilor sindicale despre propunerile de reformare a sistemului de educatie, potrivit unui comunicat al Guvernului remis Ziare.com.
Ministerul Educatiei s-a intalnit si marti cu reprezentatii sindicatelor pentru a discuta despre noile legi din invatamant, insa sindicalistii au declarat ca ministerul de resort nu le-a prezentat, inca, nicio schita de lucru pentru elaborarea noilor legi ale invatamantului, motiv pentru care discutiile pe aceasta tema au fost reprogramate.
Concluzia de pana acum a discutiilor este ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si sindicatele din invatamant vor ca reforma sa insemne de fapt un cod al Educatiei si nu legile Miclea.
"Educatia are nevoie de un cod care sa cuprinda toate structurile din invatamant. Sustin ideea ciclurilor 4-4-4, cu anul pregatitor inclus in sistemul obligatoriu. De asemenea, vrem ca pentru invatamantul superior sa creasca exigenta privind acreditarea si autorizarea pentru a evita situatiile celor de genul Spiru Haret", a declarat, marti, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
In ceea ce priveste reducerea cu 4% a posturilor din Educatie, sindicatele cer ca aceasta sa nu afecteze titularii si sa nu fie afectate clasele chiar daca nu au profesori calificati.
Andronescu sustine insa ca nu se pune problema ca reducerea de personal din invatamant sa vizeze profesorii titulari, aceasta masura fiind aplicabila cadrelor necalificiate care sunt aproximativ 12.000.
Dupa concursul de titularizare au ramas posturi vacante care vor fi ocupate de suplinitori.
La randul lor, federatiile sindicale "Spiru Haret", FEN si FSLI au criticat masura ministerului referitoare la reducerea numarului de posturi.