Se inchid scoli a caror renovare a costat milioane


Haos în educatie: Inspectoratele scolare din tara reduc numarul profesorilor si desfiinteaza scoli

Directiva ministerului Educatiei de reducere a posturilor provoaca haos în tara. Inspectoratetele au început sa dea afara suplinitori necalificati si sa închida scoliile de la tara care n-au destui elevi. Aproape în fiecare judet vor fi desfiintate sute de posturi, iar copiii trimisi sa învete în alta parte.

Inspectoratul Galati a primit o nota de la minister din care reiese ca din toamna vor avea cu 500 de posturi mai putin aprobate. Si a actionat în consecinta: a desfiintat deja 250 de posturi de suplinitor, dupa ce a închis 26 de scoli de la tara.

catel''E vorba de profesorii suplinitori. Acestia încheie contractul la 31 august si trebuie reînnoit la 1 septembrie în cazul în care li se gaseste post'', a precizat Nicoleta Crânganu, purtator de cuvânt Inspectoratul Scolar Judetean Galati.

Absurdul situatiei însa abia acum începe - din cele 26 de scoli care se închid, 21 au fost renovate în ultimii 5 ani, cu 5 milioane de lei noi.

Scoala din satul galatean Pevna a fost renovata recent. Aici Ministerul Educatiei a investit 116.00 de lei. Pentru ca are doar 24 de elevi la clasele I-IV, din toamna scoala îsi va închide portile.

Este drept ca elevii nu vor ramâne pe drumuri, Inspectoratul le va asigura transportul pîna la scolile din apropiere, unde pot face orele în mod normal.

Sindicalistii galateni sustin însa ca Ministerul Educatiei a luat decizia de a taia posturi fara sa tina cont de situatia din teritoriu. Ministrul sustine însa ca directiva a fost prost înteleasa.

''Nu trebuie sa închidem scolile si sa nu ne pese ce se va întâmpla cu elevii. Trebuie sa vedem daca sunt mijloace de transport sa îi duca la scoli din centrul comunei, unde e un învatator si un profesor la fiecare clasa'', a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ministerul va aproba desfiintarea scolilor doar daca elevii pot fi mutati în alte unitati de învatamânt.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame