“Codul Andronescu” este apreciat ca fiind demagogic si populist.


«Codul Andronescu», populist. Invatamantul obligatoriu de 13 ani nu are suport financiar si material

Mai multe asociatii de profil reclama faptul ca este imposibil de impus un invatamant obligatoriu de 13 ani. Lipsa fondurilor si a spatiilor scolare va obliga ca multi tineri sa renunte la studii, in special cei proveniti din mediul rural. “Codul Andronescu” este apreciat ca fiind demagogic si populist.

copii micaOrganizatiile nonguver-namentale de profil reclama faptul ca intentiile legislative ale ministrului educatiei, adunate intr-un pachet numit generic “Codul Andronescu”, sunt “demagogice” si ca punerea lor in practica nu are suport material si financiar. Observatia face referire, in mod special, la dorinta introducerii invatamantului obligatoriu de 13 clase, incepand cu grupa mare de la gradinita si terminand cu tot ciclul liceal, de patru ani. “Invatamantul obligatoriu este «fracturat» la 14-15 ani, cand elevii isi parasesc scoala in care au invatat pana in clasa a VIII-a pentru a-si continua studiile la liceu. Pentru elevii din mediul rural situatia este dramatica: isi parasesc localitatea si familia, pentru a merge la liceu, la oras. Acum apar probleme cu naveta, locuinta, hrana zilnica, toate presupunand costuri inaccesibile majoritatii familiilor din mediul rural”, se precizeaza intr-un raport al Asociatiei profesionale pentru Educatie si Cercetare EDU CER. Autorii textului considera ca, in aceste conditii, de preferat este “varianta Miclea” care propune ca desfasurarea invatamantului obligatoriu sa fie de 10 ani, in intervalul 6-16 ani, in aceeasi scoala (scoala generala), in aceeasi localitate, deci aproape de familie. Aceasta propunere este motivata prin faptul ca elevii ar avea la dispozitie 10 ani de invatamant obligatoriu pentru obtinerea competentelor cheie de comunicare, inclusiv in limbi straine, tehnologia informatiei si comunicarii, matematici si competente stiintifice, de convietuire sociala. “Propunerea ca tot liceul sa devina obligatoriu este demagogica si populista. Nu este suficient sa lipesti eticheta «obligatoriu», pentru a se intampla. Problema este ca noi nu putem asigura participarea tuturor copiilor nici la invatamantul gimnazial obligatoriu, din cauza precaritatii resurselor materiale ale unor familii, in special in mediul rural”, declara Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER.

Scolile profesionale, o necesitate

O alta masura din “Codul Andronescu”, reclamata ca fiind absurda, priveste desfiintarea scolilor profesionale. “Absenta scolilor profesionale din proiectul Andronescu este de neinteles. In liceu, prin filiera tehnologica nu se obtin competentele profesionale necesare practicarii unei meserii, din mai multe motive: numarul de ore alocat instruirii practice este mult prea mic; acumularea simultana a disciplinelor teoretice si a instruirii practice depaseste cu mult puterea de asimilare a multor elevi; nu toti elevii au inclinatii si aptitudini pentru intelegerea unor cunostinte teoretice sofisticate; piata muncii si mediul de afaceri solicita in primul rand muncitori calificati, in constructii, in servicii de tot felul, in industrie, pe cand filiera tehnologica ofera absolventilor calificarea de «tehnician»”, mentioneaza raportul EDU CER. In consecinta, nu invatamantul obligatoriu rezolva problema educatiei, ci calitatea programelor si pregatirea profesorilor.

Foaia de parcurs a legilor din Educatie

Agentia de Evaluare si Acreditare a Calitatii din Educatie - Invatamant Preuniversitar (AEACE-IP) propune o “foaie de parcurs” a legilor din invatamant:
¦ PSD si sindicatele sa fie de acord cu asumarea raspunderii pe 2 septembrie
¦ Legile Miclea si legea descentralizarii (segmentul educatie) sa fie luate ca baza de discutie si negociere
¦ Crearea la guvern, parlament sau in cadrul societatii civile a unei comisii mixte de negociere a textului viitorului pachet legislativ
¦ Stabilirea unui grafic pe zile si ore pentru realizarea acestor actiuni pana la 25 august 2009.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame