Banca Mondiala: Romania are prea multi profesori
Ministerul Educatiei va introduce sistemul de finantare per elev din anul scolar 2010-2011, conform unui acord semnat cu Banca Mondiala, care va oferi consultanta tehnica in acest sens. Aceeasi intelegere scrisa mai prevede si disponibilizari in invatamant, din cauza numarului prea mare de profesori in tara noastra.
"De disponibilizari nu am auzit, nu se pune problema, noi chiar am contestat aceasta analiza a Bancii Mondiale, care nu tine cont de toti factorii din sistem. Pe de alta parte, putem spune ca reteaua este nerestructurata si dupa 2004 s-a pierdut controlul", spune Mihnea Costoiu, secretar de stat in Ministerul Educatiei, citat de Jurnalul National.
In memorandumul cu Banca Mondiala, insa, se arata ca, spre deosebire de Germania sau de Franta, unde media este de 22 de elevi la clasa, in Romania, aceasta este de doar 20,6 elevi si continua sa scada.
Concluzia expertilor straini este ca in tara noastra, la un numar din ce in ce mai mic de elevi, sunt angajati din ce in ce mai multi profesori, ceea ce inseamna ca exista mai multi dascali decat este nevoie.
Conform unui raport al Ministerului Educatiei, intre 1992 si 2006, numarul elevilor a scazut cu 24 de procente, iar al profesorilor cu numai 4%. Pe scurt, eficientizarea cheltuielilor va insemna trimiterea acasa a profesorilor necalificati si comasarea sau inchiderea scolilor nerentabile, care au deficit de elevi.
De altfel, pana saptamana viitoare, toate inspectoratele scolare au obligatia sa trimita Ministerului Educatiei situatia scolara din judete si locurile unde se pot comasa clase, scoli, acolo unde exista profesori pentru un numar prea mic de elevi.