Bugetarii intra în greva în 5 octombrie
Liderul FSLI, Aurel Cornea, a anuntat, joi, ca bugetarii vor picheta sediului Parlamentului în 15 septembrie si vor face o greva generala de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi sa se implice în organizarea alegerilor prezidentiale, nemultumiti de forma proiectului legii unice de salarizare.
Mai multe federatii ale bugetarilor afiliate la confederatii diferite au semnat, joi, o alianta, cerând Guvernului sa nu-si asume raspunderea în fata Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare si sa renegocieze actul normativ astfel încât toti bugetarii sa aiba salarii decente si sa se tina cont de principiile asumate în urma cu trei luni, când a început negocierea pe aceasta lege.
De asemenea, membrii aliantei bugetarilor cer stoparea disponibilizarilor în sistemul bugetar si spun ca nu accepta concediul fara plata propus de Guvern.
Din alianta constituita joi fac parte Federatia "Alma Mater", Federatia "Spiru Haret", Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt, Federatia Sanitas, Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, Federatia Nationala a Sindicatelor din Munca si Solidaritate Sociala, Federatia Nationala a Statisticienilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica "Publisind", Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual.
Membrii aliantei bugetarilor ameninta ca nu vor participa, nu se vor implica în organizarea alegerilor prezidentiale.
Reprezentantii bugetarilor din învatamânt, sanatate, administratie publica, politie spun ca proiectul legii unice de salarizare a fost negociat initial cu sindicatele într-o forma, iar în final a aparut o alta forma, toti bugetarii fiind nemultumiti de grila unica.
Razvan Bobulescu, reprezentantul Federatiei "Alma Mater", a precizat ca si justitia va fi alaturi de protestele bugetarilor, dar, deoarece este o putere în stat, nu a putut semna alianta.
"Justitia trebuie sa fie cea mai bine platita, pentru ca ea împarte drepturi", a spus Bobulescu.
Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica , a spus ca, pe 5 octombrie, peste 800.000 de bugetari care sunt membrii de sindicat, din cei 1,4 milioane la nivel national, vor participa la protestele anuntate, inclusiv la greva generala de o zi si sunt semnale ca se vor alatura si alte segmente de salariati care nu au semnat alianta.
Reprezentantul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din MAI, Mircea Toader, a spus ca cei 50.000 de membrii de sindicat pe care îi reprezinta îsi vor lua concediu fara plata în timpul alegerilor.
Reprezentantul Federatiei Sanitas, Adrian Bârea, a spus ca personalul sanitar este pozitionat în grila foarte jos, iar de trei luni bugetarii din sanatate nu îsi primesc decât salariul de baza, la care se adauga sporul de vechime, scazându-le drastic veniturile.
De asemenea, Bârea a mai spus ca exista riscul ca dupa 15 septembrie spitalele sa nu mai aiba bani pentru salarii.
Reprezentantul Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, spune ca aceasta alianta, "constituita în al noualea ceas", trebuie sa duca la îndeplinire obiectivul, astfel încât cei 1,4 milioane de bugetari sa fie remunerati asa cum sunt în celelalte tari europene.
"Timp de 19 ani federatiile, care reprezinta bugetarii din România au vorbit fiecare pe limba ei, iar de acest lucru au profitat cei de la putere. Prin aceasta alianta vrem sa ne facem auziti de catre Guvern", a mai spus Nistor.