S-a schimbat modificarea: Din 2010, teste nationale pentru admiterea la liceu


Elevii de clasa a VIII-a vor sustine în luna mai noua testare nationala, care înlocuieste tezele cu subiect unic. Pe baza notelor primite, elevul va fi admis la liceu.

Ministerul Educatiei a decis modul în care elevii de clasa a VIII-a vor sustine admiterea la liceu. “Elevii clasei a VIII-a participa la o evaluare nationala organizata la nivelul unitatii de învatamânt, structurata dupa modelul testarilor internationale standardizate. Pentru absolventii din promotia 2010, media de admitere este o medie ponderata, în care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25%, media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%”, se arata în Metodologia aprobata de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Lucrarile de tip international vor fi evaluate de profesorii din scoala în care învata elevul.

“Evaluarea lucrarilor se face cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 depuncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu. Dupa evaluare, fiecare profesor stabileste nota prin împartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire”, se precizeaza în documentul ministerului.

Subiectele pe care le vor primi elevii sunt strict secrete. Ele vor fi compuse de Centrul National pentru Curriculum si Evaluare în Învatamântul Preuniversitar, tinând seama de urmatoarele cerinte: sa fie formulate dupa modelul evaluarilor internationale, sa fie formulate clar, precis si în stricta concordanta cu programele scolare, sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa permita rezolvarea în 120 de minute. “Subiectele pentru evaluarea nationala se clasifica în categoria documentelor secret de serviciu, din momentul demararii actiunii de elaborare a acestora si pâna în momentul în care devin publice. Toate persoanele care intra în contact cu subiectele pentru evaluarea nationala vor da o declaratie în acest sens”, reglementeaza Motodologie. Liliana Preoteasa, director pentru învatamânt preuniversitar în cadrul Ministerului Educatiei, anunta ca “noutatea consta în noul tip de evaluare internatioanla, iar modelul de subiect va fi facut public cel mai probabil prin noiembrie pentru a sti elevii cum anume vor fi testatii”.

Când se sustin testarile nationale:

4 mai 2010 - Limba si literatura româna
6 mai 2010 - Limba si literatura materna
12 mai 2010 - Matematica

Perioada speciala de evaluare:

25 mai 2010 - Limba si literatura româna
27 mai 2010 - Limba si literatura materna
2 iunie 2010 - Matematica

 

În 2007, Ministerul Educatiei a renuntat la testarea nationala, numita “examen de capacitate”, si a introdus tezele cu subiect unic, care se dadeau la fiecare sfârsit de semestru din clasele a VII-a si a VIII-a. Practic, traditionalele teze pe care le dadeau profesorii la româna, matematica si istorie au fost înlocuite cu teste semestriale la nivel national. Pe baza acestor medii si pe baza mediei generale din clasele V-VIII, în care erau înca o data calculate notele de la teze, se facea admiterea computerizata la liceu. Experimentul nu a durat decât doi ani, pentru ca ministrul Ecaterina Andronescu a hotarât sa modifice iar sistemul de evaluare, de data aceasta sub o noua denumire “testare nationala de tip international”.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame