Bacalaureatul nu se mai modifica


Bacalaureatul nu se modifica chiar daca Legea educatiei a fost declarata neconstitutionala

Noua metodologie de Bacalaureat a fost propusa initial în noua Lege a educatiei, însa în final a fost oficializata printr-o ordonanta de urgenta, în luna septembrie a acestui an.

Chiar daca Legea educatiei nationale a fost declarata neconstitutionala, elevii de clasa a XII-a nu vor avea de suferit.

PhotobucketDaca noua formula a examenului de Bacalaureat ramâne valabila, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte modificari ale sistemului de învatamânt. Prevederi, precum învatamântul obligatoriu de 11 clase (inclusiv grupa pregatitoare), manualele optionale sau programa bazata pe competente, ramân deocamdata suspendate.

Legea prevedea ca programele scolare sa acopere maximum 75% din numarul de ore, 25% urmând a fi alocate cadrelor didactice pentru "individualizarea modului de predare". De asemenea, planurile-cadru de învatamânt pentru învatamântul secundar ar cuprinde 60% discipline din trunchiul comun, 20% curriculum diferentiat si 20% curriculum la decizia scolii/curriculum în dezvoltare locala.

De asemenea, potrivit noii Legi a educatiei nationale, scolile urmau sa fie conduse de consilii de administratie din care sa faca parte atât parinti, profesori, cât si reprezentanti ai autoritatilor locale. Consiliul ar fi ales directorul, care nu ar fi avut dreptul sa faca parte din niciun partid politic, din momentul intrarii în vigoare a legii (prevedere declarata neconstitutionala).

Eliminarea conditiei de vechime pentru ocuparea unui post în învatamântul superior este o alta masura cuprinsa în Legea educatiei nationale.

Evaluarea elevilor

Legea educatiei nationale prevede evaluari la nivelul scolii a competentelor elevilor la sfârsitul claselor a II-a, a VI-a, a X-a, dar si evaluari nationale la sfârsitul claselor a IV-a, a VIII-a si a XII-a.

În plus, la nivelul unitatilor de învatamânt, se reglementeaza învatamântul pentru copiii si tinerii capabili de performante deosebite. Astfel, se pot organiza la nivelul scolii grupe sau clase cu olimpici cu conditii speciale de performanta. Copiii capabili de performante înalte beneficiaza, indiferent de vârsta, de programe educative care le respecta particularitatile de învatare.

Curtea Constitutionala a admis sesizarea facuta de PNL si a decis ca Legea educatiei contravine Constitutiei. Noua lege nu va putea fi promulgata de presedinte, fiind trimisa din nou spre aprobare la Parlament.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame