Finantate pe baza standardelor de cost pe elev


Executivul a adoptat standarde de cost în domeniul educatiei

„Unitatile de învatamânt preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale vor fi finantate pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar/an”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de astazi a Executivului. „Pe baza acestor standarde de cost, pentru fiecare unitate de învatamânt vor fi determinate fondurile alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege”.

PhotobucketStandardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de învatamânt, filiera, profil, specializare sau domeniu, în functie de numarul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de învatamânt, si tinând cont daca unitatea de învatamânt se afla în mediul urban sau rural.

Purtatorul de cuvânt al Executivului a precizat, de asemenea, ca punctul de reper a fost învatamântul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 si pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei. Pentru învatamântul în limbile minoritatilor se aplica coeficienti suplimentari la stabilirea standardelor de cost. Prin aplicarea acestor coeficienti, standardele de cost cresc sau scad în functie de criteriile mai sus mentionate.

Masura adoptata astazi va permite determinarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, pe lânga promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanta.

***

Tot în domeniul educatiei, Executivul a adoptat astazi o Hotarâre privind aprobarea diferentierii pe zone geografice si localitati a indemnizatiei ce se acorda personalului didactic calificat de predare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 330/2009, a anuntat Ioana Muntean. Diferentierea pe zone si localitati izolate va fi de maxim 20%, si va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Aceasta decizie a fost luata în vederea motivarii cadrelor didactice din mediul rural si zonele izolate de pe teritoriul României. Masura a fost discutata cu federatiile sindicatelor din învatamânt.

Data: 23.12.2009

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame