Basescu: "Titularii, 174.669, sa stea linistiti. Pensionarii, 15.000, merg acasa"


Basescu: Concedierile din învatamânt sunt parte a procesului de reformare a statului

Reducerea celor 15.000 de posturi din învatamântul preuniversitar decurge din sistemul de finantare si face parte din procesul de reformare a statului. Aceasta este explicatia pe care seful statului a dat-o în legatura cu disponibilizarile din învatamânt, în aceasta seara, la postul "micului mogul", OTV.

Photobucket"Reducerea celor 15.000 de posturi decurge din sistemul de finantare. Concedierile sunt parte a procesului de reformare a statului si, ca orice reforma, implica anumite costuri", a spus Traian Basescu, care a asigurat ca acest proces "nu trebuie privit cu teama" întrucât "nu va fi un somaj atât de mare în sistemul bugetar".

Potrivit sefului statului, profesorii vor fi platiti "din banii pe care îi vor încasa". Acest lucru va obliga scolile, explica Basescu, "la comasare si la eliberarea profesorilor suplinitori si a celor pensionari care tin cursuri cu ora."

"Titularii, 174.669, sa stea linistiti. Pensionarii, 15.000, merg acasa", a spus, transant, Traian Basescu.

Acesta este, însa, doar începutul. Acuzând ca între politicieni si liderii de sindicat exista o "cârdasie", presedintele a anuntat ca reducerea celor 15.000 de posturi din sistemul educational este doar un prim pas al reformei. Alte concedieri vor urma, spune seful statului, ca raspuns la reforma curriculara.

"În loc sa se faca o reforma curriculara, s-au mentinut 13-14 obiecte, în asa fel încât sa se asigure tuturor catedre. O eventuala reforma curriculara va genera si ea disponibilizari. Una este sa ai dascali pentru 13-14 materii si alta e sa ai dascali numai pentru 6 sau 8 materii pe an", a explicat Basescu.

Potrivit unei ordonante de urgenta publicata, marti, în Monitorul Oficial, numarul maxim de posturi finantate pentru învatamântul preuniversitar de stat va scadea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie.

Ordonanta a fost aprobata în sedinta de guvern din 23 decembrie, prima dupa învestirea noului Cabinet Boc.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame