Parintii se considera scosi din ecuatia deciziilor privind reforma din invatamant


Parintii revoltati îi bat obrazul ministrului educatiei

Parintii cer sa fie consultati de oficiali în luarea deciziilor privind reforma în sistem si le amintesc acestora ca elevii, prinsi din nou la mijloc, sunt cei mai importanti.

Parintii cer sa fie consultati de reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), înainte ca acestia din urma sa propuna masuri de reforma si de reducere a cheltuielilor.

De principiu, ei sunt de acord ca scolile cu un numar mic de elevi sa se uneasca sub un singur director, dar nu cred ca supraîncarcarea conducerii unitatilor de învatamânt este solutia pentru eficientizarea sistemului.

eleviElevii, în schimb, sunt mai preocupati de examenele care urmeaza, decât sa aplece urechea la o serie de propuneri de masuri, despre care nu stiu înca daca si când vor fi puse în aplicare.

Mai multe gauri în orarul elevilor

Spre exemplu, Mihaela Guna, presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, propune, pentru reducerea cheltuielilor, ca orele de religie si cele de educatie fizica sa intre în norma învatatorilor. Astfel, nu ar mai fi nevoie ca, pentru predarea acestor discipline, sa fie platiti profesori, considera aceasta. În plus, parintii pe care îi reprezinta si-au format o opinie si cu privire la celelalte propuneri ale ministerului.

„Nu se poate sa le ceara directorilor sa faca mai multe ore, în conditiile în care nici pe cele pe care le au acum nu le fac. Si nu din rea vointa, pur si simplu, nu tine de ei. Mai au câte un buget de facut, sedinte, asistente la ore. În plus, daca îi dai unui director 12 ore pe saptamâna, se presupune ca trebuie sa se si pregateasca pentru ele”, sustine Mihaela Guna.

În acelasi timp, Federatia a trimis ministerului mai multe propuneri de reducere a cheltuielilor. „Suntem nemultumiti pentru ca domnul ministru, care ne-a fost coleg în Comisia pentru educatie, nu s-a gândit sa ne cheme pentru a discuta masurile emise. Ar trebui sa se gândeasca ca în educatie un rol foarte important îl au copiii si parintii lor”, completeaza Guna.

Microbuzele fac economie

Nici cu încarcarea orarului profesorilor cu gradul I didactic si mai mult de 25 de ani vechime, parintii nu sunt de acord. „E adevarat ca sunt mai experimentati, dar daca îi încarci, e clar ca nu mai putem vorbi de o masura luata în spiritul calitatii”, crede aceasta.

A treia masura, de comasare a claselor de trecere în alt ciclu de învatamânt, aceasta nu crede ca se poate aplica. „Nu prea exista scoli cu clase de doar 10 copii. Majoritatea au în jur de 20. Ce faci? Clase cu 40 de copii? Mai bine îi pui în microbuze si îi duci la un centru , în localitatile care permit acest lucru, si gata”, rezolva problema Mihaela Guna.

„Înainte de a fi aplicate aceste masuri, determinate de circumstante economice, mi-as dori sa se faca un studiu de impact, sa vedem în ce masura îi afecteaza pe copii”, e de parere, la rândul ei, Claudia Cocosila, economist si mama unei fetite de clasa a IX-a.

Pe de alta parte, elevii care iau cu asalt forumul de pe site-ul MECTS nu se pronunta referitor la viitoarele masuri, ci se gândesc la examenele ce-i as teapta, mai ales ca prima proba de testare a competentelor la limba româna, din cadrul la examenului de Bacalaureat, începe pe 15 februarie.

"Domnul ministru, care ne-a fost coleg în Comisia pentru educatie din parlament, nu s-a gândit sa ne cheme si pe noi la discutii. Ar trebui sa se gândeasca ca un rol important în educatie îl au copiii si parintii lor.",

Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti

VICTIME COLATERALE

Elevi mai multi în clase, rezultate îndoielnice

Daca masurile din educatie, propuse de ministrul Daniel Funeriu, vor ramâne în forma actuala, cel mai mult vor avea de suferit elevii, cred sindicalistii.

„Nu poti avea pretentia ca în momentul în care bagi mai multi elevi într-o clasa sa ai o calitate mai buna a procesului de învatamânt.

În acelasi timp, daca îi încarci pe profesori si mai mult decât acum, nu poti sa ai pretentia de la ei sa dea mai mult randament”, e de parere Constantin Ciosu, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN). În acelasi timp, cât priveste efectele, acestea nu se vor vedea imediat. „Nu ne putem da seama daca e bine ce facem acum. Efectele se vad peste ani”, sustine sindicalistul FEN.

Ca sa-si exprime nemultumirea fata de hotarârile ministerului, sindicalistii amintesc faptul ca multi profesori continua sa nu treaca notele în cataloage. În încercarea de a mari numarul „protestatarilor”, liderii sindicali „pun paie pe foc”, prin vocea lui Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt: „Cât de puternic e sustinuta aceasta forma de protest? Cât de motivati suntem sa o facem sau sa aderam la ea? Ce altceva suntem dispusi si putem face în perioada imediat urmatoare?”.

Între timp, si Daniel Funeriu a facut un apel catre tara: toti sefii inspectoratelor scolare sa vina cu propuneri referitoare la aplicarea ordonantei de urgenta prin care un numar de aproape 15.000 de posturi din educatie urmeaza sa fie restructurate. Ministrul va avea o noua întâlnire cu sindicalistii marti, 12 ianuarie.

"Nu ne putem da seama daca este bine ce facem acum. Efectele se vor ve dea peste mai multi ani.",

Constantin Ciosu, sindicalist FEN

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame