Proiectul respectiv, denumit "Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri de reîncadrare în functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora precum si alte masuri în domeniul bugetar", prevede eliminarea sporului 15% pentru cadrele didactice care au titlul stiintific de doctor. "Aceasta masura va fi discutata la Ministerul Muncii si completeaza Legea 330/2009 privind salarizarea unitara a bugetarilor. Bineînteles ca nu suntem de acord cu o astfel de propunere, care elimina ceea ce, pâna acum, aducea în preuniversitar personal bine pregatit, pentru un învatamânt de calitate", a comentat secretarul general al FSLI, Liviu Pop.
Legea salarizarii unitare a bugetarilor, unul din cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani, cel putin din punctul de vedere al angajatilor din învatamânt, a intrat în vigoare la 1 ianuarie, anexe la aceasta lege urmând sa fie discutate pâna la 30 iunie. Legea prevede, în principal, ca sporurile si alte indemnizatii ale bugetarilor sa fie incluse în salariul de baza, alte sporuri urmând sa fie acordate în limita de 30% din salariul de baza.
Personalul din învatamânt si profesorii debutanti ramân în continuare cei mai prost platiti din sistemul bugetar, cu un corficient de salarizare pornind de la 1,65, potrivit Legii salarizarii unitare. Angajatii din educatie sunt nemultumiti si de faptul ca numeroase sporuri eliminate, cum ar fi salariul de merit sau sporul pentru mediul rural, nu au fost introduse în salariul de baza.