Ministerul Educatiei vrea sa sanctioneze profesorii pentru rezultatele slabe de la bac
9/8/2010 4:52:00 PM de la REALITATEA>NET
Ministerul Educatiei a gasit vinovatii pentru rezultatele foarte slabe ale elevilor la bacul din acest an. Profesorii care nu i-au pregatit pe tineri pentru examen sunt responsabili de notele foarte mici pe care le-au luat acestia. Mai mult, dascalii i-au supraevaluat pe elevi în timpul liceului si de aceea trebuie sanctionati. De cealalta parte, sindicatele spun ca vinovati sunt parintii care nu au stiut sa îsi educe copiii.
Ministerul Educatiei a cerut inspectoratelor scolare si Agentiei Române de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Preuniversitar
(ARACIP) sa evalueze liceele cu performante slabe la bac, sa stabileasca daca problemele vin de la profesori ori de la sistemul de evaluare si sa propuna un plan de masuri.
"Decizia ministrului Educatiei de a-i sanctiona pe profesorii care nu i-au pregatit pe elevi pentru bacalaureat,
ar trebui sa fie una care sa stimuleze performanta si sa diminueze lipsa de interes al profesorilor. Sanctiunile nu ar trebuie sa fie de ordin financiar", a spus pentru REALITATEA.NET, fostul ministru al Educatiei,
Mihail Hardau.
Oficialul a explicat ca
"amenzile" ar trebui
sa blocheze promovabilitatea, sa afecteze repartizarea profesorilor pe anumite discipline. "Eu
as pleda pentru schimburi de profesori între scoli care au performanta cu scoli mai slabe, unde nu exista interes. Sau
daca la o scoala unde indicele de promovabilitate este nul, sa nu se mai repartizeze locuri pentru acea unitate de învatamânt", a completat Mihai Hardau.
Cât priveste
rezultatele slabe de la bacalaureat, fostul minstru al Educatiei a precizat ca
notele de anul acesta nu se pot compara cu cei din anii anteriori din cauza modului diferit de notare. "În anii trecuti erau promovabilitati false, întrucât erau note de 9 si 10 primite la examenele orale sau la proba de sport. Aceste note influentau media generala la bac. Acum acele note nu mai exista, ele s-au schimbat în calificative", a completat Mihail Hardau.
Profesorii nu sunt singurii vinovati de desfasurarea examenului de bacalaureat, considera el.
Lipsa de interes al elevilor, masurile de supraveghere mai dure de la examen, au condus si ele la rezultatele slabe de anul acesta. "Bacul cu cartea pe masa nu a fost înca desfiintat.
Examenul trebuie facut la vedere cu supraveghere video", a declarat oficialul.
Tot
legat de notele de la bac, Mihail Hardau a spus ca acestea
reflecta într-o oarecare masura nivelul de pregatire al elevilor si "prezinta rezultatul unor supraevaluari ale elevilor din anii de liceu".
Sindicat: Nu scoala, parintii ar trebui sanctionati pentru ca nu stiu sa-si educe copiii
Presedintele Federatiei Educatiei Nationale,
Constantin Ciosu, a declarat pentru REALITATEA.NET ca
Ministerul Eduatiei ar trebui sa gaseasca mai bine o modalitate de a-i sanctiona pe parintii care nu se ocupa de proprii copii. "De ce de fiecare data scoala este principala vinovata? Parintii nu se pot debarasa de orice responsabiliate si sa spuna ca scoala trebuie sa faca totul pentru copiii lor.
Parintii nu-si educa copiii si nu au grija de prestatia lor ca si elevi. Si-n plus, copiii nu vor sa învete", a completat liderul de sindicat.
Aproape de fiecare data, scoala este trasa la raspundere, "cu toate ca vina ei este mai mica decât a parintilor si elevilor", a adaugat Constantin Ciosu.
Oficialul
i-a sugerat ministrului Daniel Funeriu sa se foloseasca de experienta sistemelor educationale din lume pe care le-a cunoscut în cariera sa si sa le aplice în tara noastra.
Inspectoratul Scolar Bucuresti: Evaluarea scolilor cu rezultate slabe la bac este fireasca. Situatia nu poate continua
Cât priveste decizia Ministerului Educatiei de a sanctiona profesorii care nu i-au pregatit pe elevi pentru bac, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Bucuresti,
Marian Banu, a spus pentru REALITATEA.NET ca
"este un lucru firesc de face Ministerul pentru ca trebui sa vedem ce se întâmpla în scoli, cum sunt evaluati elevii. Aceasta situatie nu poate continua".
În perioada urmatoare, Inspectoratul Scolar din Bucuresti, împreuna cu toti directorii liceelor, va face
un raport cu situatia acestor scoli dupa care se vor lua masurile care se impun. "Pâna nu apare Noua Lege a Educatiei prin care directorul scolii si parintii vor avea un rol decisiv în evaluarea profesorilor, mare lucru nu se poate face. Dupa începerea anului scolar,
inspectorii vor merge în scoli si vor urmari cum se desfasoara procesul educativ. Aceste rezultate slabe ale elevilor la examene nu vin din senin, ceva se întâmpla în unitatile de învatamânt", a precizat Marian Banu.
În Bucuresti exista circa 15-20 de licee din 109 care au tras în jos procentul de promovabilitate si care ridica probleme reale, a conchis acesta.
ARACIP este o alta institutie care
se ocupa de evaluarea liceelor, însa deocamdata
acestea nu au fost demarate. "Suntem în faza de contractare si stabilim exact ce evaluam si ce scoli vor fi vizate. Înainte de toate, aceste lucruri trebuie discutate cu ministrul Educatiei", a declarat la REALITATEA.NET, presedintele ARACIP,
Serban Iosifescu.
"Masurile pe care le-a propus Ministerul Educatiei sunt de remediere a situatiei. Este
posibil ca în urma evaluarilor
sa constatam ca nu este neaparat vina scolii. Trebuie sa vedem daca rezultatele slabe sunt din cauza profesorilor, directorilor sau poate a mediului de provenienta a elevilor mai saraci sau needucati", a completat seful ARACIP.