Studiu: Motivatia joaca un rol important în scorul testelor de IQ


Un nou studiu arata ca abilitatea testelor de IQ de a-ti prezice viitorul, în ceea ce priveste  succesul la locul de munca si educatia, este strâns legata de cât de motivat esti în momentul efectuarii testului.Cu alte cuvinte, un test pentru determinarea IQ-ului poate oferi o perspectiva buna asupra vietii celui care face testul, "dar motivul poate sa nu fie cel la care va gândeati", a explicat autorul studiului, Angela Lee Duckworth.

Testele pentru masurarea coeficientului de inteligenta (IQ) sunt evaluari partiale, deoarece cercetatorii leaga scorurile obtinute în urma evaluarii de succesul sau esecul din viitorul subiectului, potrivit health.usnews.com.

Pe de alta parte, testele de IQ nu masoara doar inteligenta, ci si capacitatea de a deveni mai inteligent.

"Sociologii cred ca acestea reprezinta masuratori precise referitoare la cât de bine pot învata oamenii: copii care au un IQ de 120 pot învata foarte bine, iar un copil care a primit un IQ de 95 nu poate învata atât de bine", a spus Angela Lee Duckworth.

De asemenea, ea a mai spus ca nu toata lumea care face un test de IQ acorda acestuia o atentie deplina.

"Am lucrat foarte mult în sali de clasa din mediul urban si a fost evident faptul ca unora dintre acesti copii nu le pasa", a explicat Angela Lee Duckworth. "Au pus creioanele pe banca dupa una sau doua întrebari. Era evident ca nici macar nu au încercat sa faca testul", a adaugat ea.

Duckworth a spus ca a vrut sa stie cât de importanta este motivatia celui care realizeaza testul în scorul obtinut, dupa ce a analizat mai multe studii si a observat ca stimulentele potenteaza scorurile obtinute la aceste teste.

Cu toate acestea, concluziile studiului "nu arata ca aceste scoruri IQ sunt toate determinate de motivatie", a spus Duckworth.

Masora-ti IQ-ul aici: Test de inteligenta nonverbal, asemanator cu testul Raven.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame