Elevii claselor a VIII-a care vor sustine, în iunie, evaluarea nationala risca sa fie eliminati din examen, iar lucrarea sa fie notata cu 1, daca sunt depistati cu carti ori cu instrumente electronice ce permit comunicarea sau stocarea informatiilor, chiar daca nu le-au folosit.
Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a evaluarii nationale în anul scolar 2010-2011, elevii nu au voie sa patrunda în sala de examen cu manuale, dictionare, notite, însemnari ce pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, telefoane mobile sau cu orice instrument electronic de calcul, de stocare a informatiilor sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor mentionate poate conduce, dupa caz, si la sanctionarea asistentilor care supravegheaza desfasurarea examenului.
La evaluarea nationala se pot înscrie atât absolventii clasei a VIII-a din seria curenta, cât si cei din seriile anterioare care nu au participat în nicio sesiune la unul din examenele nationale (examenul de capacitate, testele nationale, tezele cu subiect unic sau evaluarea nationala). Candidatii din promotiile de pâna în 1998 inclusiv nu participa la evaluarea nationala, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate. De asemenea, elevii români care au studiat în strainatate se pot înscrie la evaluarea nationala numai dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta stabilite de Ministerul Educatiei, prin Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor, mai prevede metodologia.
Potrivit calendarului de desfasurare a evaluarii nationale, înscrierea candidatilor se face în intervalul 13-15 iunie la secretariatele unitatilor de învatamânt pe care acestia le-au absolvit. Atât candidatii proveniti din învatamântul de stat, cât si cei din învatamântul particular, au dreptul sa sustina acest examen fara taxa.
Evaluarea nationala consta în sustinerea unor probe scrise, fiecare cu durata de 120 de minute. Disciplinele la care se vor sustine probe de examen sunt: limba si literatura româna (20 iunie) , limba si literatura materna - pentru elevii care apartin minoritatilor nationale si care au urmat cursurile gimnaziale în limba materna (21 iunie) si matematica (22 iunie).
Rezultatele finale vor fi afisate la 24 iunie, urmând ca depunerea contestatiilor sa se faca în aceeasi zi, în intervalul orar 14.00-18.00.
Evaluarea nationala se defasoara anual într-o singura sesiune si reprezinta modalitatea de evaluare a competentelor dobândite pe parcursul învatamântului gimnazial. Fara sustinerea acestui examen, elevii nu se pot înscrie în clasa a IX-a.
Înscrierea în clasa a IX-a se va face fara examen, pe baza mediei de admitere. Aceasta reprezinta media aritmetica între media generala la evaluarea nationala si media generala de absolvire a claselor V-VIII.