Românii sunt educati: Cum s-a umplut Universitatea Princeton de studenti români




        La una dintre cele mai valoroase universitati din lume, Princeton University, s-a constituit în ultimii 20 de ani un interesant nucleu românesc. Povestea românilor care au facut performanta la Princeton o aveti mai jos.

        Imediat dupa 1989, studentii români au început sa opteze pentru studiul în strainatate. Fara posibilitati materiale grozave - taxele sunt de zeci de mii de euro -, sansa celor mai multi era de a obtine o bursa de studii. 

        În anii care au urmat, o interesanta comunitate de studenti români s-a creat în jurul Universitatii Princeton, una dintre cele mai renumite institutii de învatamânt din Statele Unite, alaturi de Harvard si Yale. În fiecare an, la Princeton sunt în jur de 30 de români.

"Românii au lumea lor la Princeton"

        "Românii au lumea lor la Princeton. Sunt foarte multi acolo. La Princeton a studiat si Ana Caraiani, o fosta olimpica la matematica din România, care acum are una dintre cele mai bune 20 de teze de doctorat în matematica din lume", spune profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului de elevi români la olimpiada internationala de matematica si presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din România.

        Oamenii care au deschis traditia româneasca la Princeton au fost Liviu Iftode si Radu Popescu, doctoranzi ai scolii de inginerie. Iftode, nascut la Sibiu, a absolvit studiile post-doctorale de la Princeton în 1998. Astazi, este profesor în cadrul departamentului de Stiinta Calculatoarelor al Universitatii Rutgers, din New Jersey.

Pionieri: doi ingineri de exceptie

        În prezent, Iftode conduce un proiect destinat descoperirii unei tehnologii inteligente pentru a evita supraîncarcarea rutelor de trafic din metropole americane ca New York si San Francisco. Pentru aceasta tehnologie, universitatea Rutgers a primit o finantare de doua milioane de dolari. 

        Radu Popescu a absolvit Universitatea Tehnica de Inginerie Civila din Bucuresti si a facut studiile doctorale la Princeton, în hidrotehnica si apoi în inginerie civila.

        Cariera sa a evoluat spectaculos. Dupa ce a fost cercetator asociat la Princeton, între 1991 si 1997, Radu Popescu a fost numit senior research inginer, consultant si profesor la Memorial University, din Canada. Pentru trei ani, a fost profesor la Princeton. 

        Dupa ce a participat la dezvoltarea software a Java, C, Fortran si MATLAB pe platformele Windows si Unix, Popescu a fost angajat ca inginer consultant de corporatia americana URS, unul dintre liderii mondiali în designul ingineresc, cu numeroase contracte încheiate cu statul american.

Lot 100% românesc la o mare competitie de matematica

        Ingineria nu a fost însa singura specialitate de la Princeton care i-a atras pe români. Prima în preferinte a fost matematica. Olimpicii români la aceasta disciplina, care se remarcasera la olimpiadele internationale, au optat pentru Princeton atrasi de faptul ca, în New Jersey, pe coasta de est a Statelor Unite, se formase deja o comunitate româneasca. Daca tot plecau la mii de kilometri de casa, studentii alegeau locul în care puteau sa mai schimbe o vorba cu un român. 

        An de an, studentii americani cu mari performante în matematica participa la un concurs celebru, numit Putnam Competition. Românii erau nelipsiti din lotul universitatii Princeton pentru aceste competitii, an de an. Ba chiar, la o editie a competitiei, lotul Princeton a fost alcatuit exclusiv de tineri din România. Se întâmpla în 2002, când echipa Princeton formata din Stefan Hornet, Mihai Manea si Radu Mihaescu ocupa locul doi în concurs, întrecuta doar de Harvard.  

Ana Caraiani si Andrei Negut au facut parte din echipa Princeton pentru Putnam în 2006, când universitatea a ocupat primul loc în competitia pe echipe. Caraiani, împreuna cu Mihai Manea, participase si la competitia pe echipe din 2004, când Princeton a obtinut locul doi. În acel an, Caraiani a obtinut unul dintre primele cinci punctaje. 

        În 2007, doi români (Andrei Negut si Andrei Ungureanu) au facut parte din trio-ul cu care Princeton a câstigat locul doi la competitia pe echipe William Lowell Putnam. Ungureanu participase la competitie si cu un an înainte si, desi nu a facut parte din echipa Princeton, a realizat unul dintre primele 25 de punctaje.

Tinerii de valoare ar veni în România, dar tara nu le ofera sansa unei cariere

Limbile straine, economia, literatura si stiintele politice sunt alte departamente de la Princeton pentru care opteaza tinerii români. Datorita numarului mare de români de la universitatea din New Jersey, s-a constituit si Asociatia Studentilor de la Princeton. 

        Asociatia a condus si un interesant studiu, ale carui rezultate au fost publicate AICI. Studiul, care a centralizat opiniile a 312 studenti români care studiaza în strainatate, a oferit si urmatoarea concluzie, printre altele: din cei 312, 199 si-ar dori sa profeseze în România. Totusi, doar 31 dintre ei considera România drept un stat în care se pot dezvoltat profesional. 200 ar opta pentru SUA si Canada si 72 pentru Uniunea Europeana.





Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame