Adio posturi "pe viata" în învatamânt. Profesorii vor da concurs pe post ca orice alti angajati



        Titularizarea în învatamânt, care le garanta profesorilor locul de munca pâna la pensionare, a intrat în istorie odata cu noua Lege a Educatiei Nationale. În plus, profesorii nu se mai pot "misca" de pe un post pe altul, fiind eliminata atât detasarea la cerere, cât si cea în interesul învatamântului si pretransferul.

        Un ordin al ministrul Educatiei - nr.5560/2011 - schimba radical modul de angajare în sistemul de învatamânt. Potrivit precizarilor primite marti, 7 februarie, în cadrul unei conferinte de presa, de la inspectorul scolar responsabil cu miscarile de personal, Viorel Lungu, o modificare importanta adusa de acest ordin (act ce stabileste metodologia de mobilitate a personalului de didactic) disparitia detasarii la cerere, a detasarii în interesul învatamântului si a pretransferului, etape în cadrul carora profesorii titulari se putea muta, temporar sau definitiv, la o scoala mai aproape de casa ori la una mai bine cotata. "A ramas doar restrângerea de activitate, ce se aplica profesorilor titulari carora li se desfiinteaza postul. Dar si aceasta se aplica numai în cazul celor titularizati pâna în 2010 inclusiv, pentru ca din 2011 titularizarea s-a facut pe post, în scoala, si nu în învatamânt, ca pâna atunci", explica Lungu.

"Scoala decide cine va preda acolo, nu Inspectoratul Scolar"

        Noile reglementari din Educatie aduc modificari importante si în privinta modului de selectie a profesorilor care vor preda într-o scoala anume, în special prin responsabilizarea conducerii unitatii si a consiliului de administratie cu privire la alegerea candidatilor. Mai exact, concursurile pe post vor fi organizate de scoala sau, în cazurile scolilor mici, de un grup de scoli, iar candidatii vor avea nevoie, pentru a participa la concurs, de avizul consiliului de administratie al scolii unde vrea sa profeseze si care, bineînteles, are un post disponibil. Daca postul respectiv are o viabilitate de cel putin patru ani se încheie cu candidatul admis un contract pe perioada nedeterminata (echivalentul titularizarii, valabile, însa, de acum doar atât cat exista postul respectiv), iar daca viabilitatea este mai mica, postul se da pe un an - perioada determinata (echivalentul suplinirii de pâna acum).

        Pentru posturile care apar în timpul anului (spre exemplu, daca o profesoara intra în concediu de maternitate), scolile anunta Inspectoratul Scolar care încadreaza pe post persoane aflate pe lista de asteptare (din rândul celor care au luat peste 5 la examenul de titularizare din ultimii trei ani si n-au putut fi repartizati). Daca nu sunt astfel de persoane, scoala urmeaza sa organizeze concurs. Astfel de posturi sunt valabile pâna la 31 august, adica pâna la sfârsitul anului scolar, dupa care se organizeaza un nou concurs.


Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame