21 martie: testarea OECD-PISA 2012 la matematica


        Centrul National pentru Examinare si Evaluare (CNEE) organizeaza miercuri, 21 martie 2012, testarea elevilor de 15 ani în cadrul proiectului OECD-PISA 2012. Testarea se va desfasura în 178 de scoli si va cuprinde aproximativ 5.200 de elevi de gimnaziu si liceu cu vârsta de 15 ani.
        În ciclul de testare 2012, domeniul principal al evaluarii este matematica. Elevii vor primi o brosura de test cu durata de doua ore, continând atât itemi ce vizeaza competentele de matematica si rezolvare de probleme în situatii autentice ce pot fi întâlnite în viata adulta (75%), cât si itemi de citire/lectura (15%) si stiinte (10%). Sarcinile de lucru au ca punct de pornire texte non-literare, grafice, diagrame, harti, imagini, reprezentari schematice etc. De asemenea, elevii vor primi pentru completare un chestionar de mediu socio-educational, cu durata de 45 de minute. La rândul lor, si directorii scolilor participante la testare vor completa un chestionar privind specificul scolii respective. Scolile participante au fost selectate de catre         Consortiul PISA, conform procedurilor de esantionare internationale, iar elevii au fost selectati aleatoriu, cu ajutorul unui program dedicat (KeyQuest), astfel încât esantionul national rezultat sa fie reprezentativ pentru reteaua scolara, conform cerintelor PISA.
        Implementarea proiectului implica doua etape obligatorii, pretestarea si testarea propriu-zisa, alcatuind astfel un ciclu de testare. Pretestarea instrumentelor de evaluare s-a desfasurat în luna martie 2011 într-un numar de 30 de scoli din 22 de judete.
        Programul OECD-PISA evalueaza masura în care elevii aflati spre finalul educatiei obligatorii detin unele dintre competentele-cheie, cunostintele si deprinderile de baza esentiale pentru continuarea studiilor, participarea deplina la viata sociala sau pentru integrarea pe piata muncii. Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externa scolilor, realizata de coordonatori de scoala formati la nivel national, pe baza unui manual propriu de proceduri  La nivel international, la testarea din acest an participa 67 de tari OECD si tari partenere.
        Toate informatiile despre proiectul PISA în România pot fi consultate pe site-urile http://www.edu.ro/ si http://www.rocnee.eu/, iar la nivel international http://www.pisa.oecd.org/.
        Vezi AICI teste PISA din anii anteriori.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame