50 milioane de euro - Ajutor pentru dascali din fonduri europene


Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat joi în dezbatere publica ghidul „Dezvoltarea carierei didactice”, un proiect al carui beneficiar este Ministerul Educatiei Nationale. 

Propunerile pot fi trimise pâna pe 15 octombrie.

Eligibili sunt toti dascalii din sistem, iar sumele sunt alocate pentru formare profesionala, pregatire pentru tehnologia informatiei si comunicare, dar si pentru stimularea debutantilor.

Suma stabilita deocamdata este de 150 de euro pe an, dar oficialii iau în calcul cresterea ei la 160 de euro, astfel încât profesorii sa-si poata achizitiona si materiale didactice.

Ajutor pentru dascali din fonduri europene

„Am alocat peste 50 milioane de euro pentru a sprijini profesorii României, prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cadrele didactice care vor urma cursuri de formare profesionala vor primi un stimulent în valoare de minimum 150 de euro, urmând sa vedem, în functie de alocarea financiara, daca putem acorda o suma putin mai mare, de 160 de euro, pentru cumpararea de materiale didactice. Am gasit solutia sa folosim fondurile europene pentru a-i ajuta pe dascalii nostri”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

”Obiectivul operational vizat este dezvoltarea oportunitatilor de cariera si sprijin pentru profesori în vederea asigurarii unui înalt nivel de calificare a cadrelor didactice. Va fi finantat un proiect sistemic, cu implementare la nivel national, care va sustine formarea initiala si continua a cadrelor didactice si a resurselor umane din educatie, respectiv va sprijini debutul în cariera si dezvoltarea carierei didactice”, se arata în comunicatul oficial.

În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, beneficiar eligibil unic va fi Ministerul Educatiei Nationale, însa depunerea unei cereri de finantare se poate realiza împreuna cu parteneri sociali din educatie si din zona formarii profesionale.

Ce pot face cu banii

Potrivit ghidului, printre activitatile eligibile se numara:

1. Dezvoltarea, acreditarea/autorizarea si furnizarea de programe de formare si de
perfectionare pentru persoanele din grupurile tinta, inclusiv formare la distanta;
2. Introducerea/extinderea utilizarii TIC în formarea personalului didactic, didactic auxiliar si a
formatorilor, inclusiv e-learning;
3. Dezvoltarea si implementarea solutiilor/instrumentelor software pentru îmbunatatirea
formarii personalului didactic, didactic auxiliar si a formatorilor ;
4. Schimb de bune practici, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinte;
5. Dezvoltarea sistemelor de stimulente si de sprijin financiar pentru debutul si dezvoltarea
carierei didactice;
6. Introducerea unor sesiuni specifice de formare care au ca tematica egalitatea de gen,
egalitatea de sanse si nediscriminarea si respectarea diversitatii, dezvoltarea durabila si
protectia mediului, pentru persoanele din grupurile tinta; 
7. Activitati inovatoare, interregionale si transnationale.

Promisiuni guvernamentale

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, le-a promis la finele lunii septembrie cadrelor didactice, dar si personalului auxiliar din învatamânt, o bursa anuala de 150 de euro pentru participarea la cursuri de formare.

Banii, care sunt obtinuti din fonduri europene, ca o completare a programului din 2007, ce prevedea 100 de euro pe an pentru materiale didactice vor putea fi utilizati doar în scopuri profesionale, accentul urmând sa cada pe cunoasterea domeniului pe care îl predau profesorii români si pe îmbunatatirea tehnicilor pedagogice pe care le detin.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame