Comisia Europeana a lansat portalul Open Education Europa în septembrie 2013 ca parte a initiativei Opening Up Education, pentru a oferi o cale de acces directa catre Resursele educationale europene deschise si catre noile tehnologii în educatie si formare. Unul din cele mai importante elemente îl reprezinta cursurile online gratuite - MOOCs.
”Obiectivul principal al portalului Open Education Europa este acela de a crea link-uri catre toate bazele de date ale Resurselor educationale europene deschise, în diferite limbi, astfel încât acestea sa devina accesibile celor care învata, profesorilor si cercetatorilor”, potrivit Ministerului Educatiei.
Portalul este structurat în trei sectiuni principale:
• Sectiunea „Cauta” , unde pot fi cautate cursurile online deschise (MOOC), cursuri si resurse Open Education oferite de institutii europene de prestigiu. Fiecare institutie este de asemenea prezentata separat în aceasta sectiune, împreuna cu MOOC, cursurile si resursele de Open Education pe care le distribuie.
• Sectiunea „Distribuie” - este spatiul în care se întâlnesc utilizatorii portalului (academicieni, profesori, factori de decizie, studenti si alte parti interesate) pentru a comunica si pune în discutie solutii la un spectru amplu de probleme educationale, postând în bloguri, difuzând evenimente si implicându-se în discutii pe diverse teme.
• Sectiunea „În profunzime” - gazduieste eLearning Papers – cel mai citit jurnal online din întreaga lume, care se ocupa de educatia deschisa si de noile tehnologii, propune o lista exhaustiva a proiectelor cu finantare europeana si semnaleaza ultimele noutati din domeniul educatiei deschise, precum si cele mai relevante articole academice recent publicate.
Cursuri gratuite, unele cu certificate
Daca la început, anul trecut, erau disponibile în jur de 40 de cursuri online gratuite, asa-numitele MOOCs, cunoscute drept ”revolutia de catifea din învatamântul superior” lansata în 2011 în SUA, acum sunt disponibile câteva sute de astfel de oportunitati de învatare gratuite, online, de la distanta, la zeci de universitati din lume, în diferite domenii.
Cele mai multe sunt în Stiinte sociale, Stiinta si tehnologie, Umanistica, Stiinte aplicate, Business, Stiinte naturale, Matematici si statistica si Arte.
Mai mult, o parte din aceste cursuri ofera si certificate formale, inclusiv credite (note) universitare, ce-i drept contra cost, dar care pot fi utilizate pentru obtinerea unei diplome.
Universitatile partenere sunt atât din state UE (Franta, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, Slovacia, Spania, Marea Britanie), dar si din afara spatiului european (Rusia, Turcia si Israel).
Resurse educationale online, tot gratuite
De asemenea, portalul Open Education Europa este o sursa de informare în care utilizatorii pot gasi materiale, în limba materna, care pot fi folosite si distribuite în mod gratuit, mai arata specialistii Ministerului Educatiei.
„Acest serviciu a devenit un punct de referinta pentru informatiile relevante si cercetarile din domeniul învatarii digitale si deschise. Totodata, prin intermediul acestui portal creste vizibilitatea multor resurse de buna calitate create în Europa si se asigura un singur punct de acces pentru Resursele educationale deschise, cursuri si institutii”, mai spun ei.