Prima proba orala a examenului de Bacalaureat din acest an - limba si literatura româna - se va desfasura în zilele de 23 si 24 iunie. Candidatii vor intra în sala de examen în ordinea afisata la centrele de examen, respectându-se ora prevazuta de comisie pentru fiecare grupa.
Examinarea la probele orale/practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenta a cel putin 3 candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note întregi de la 1 la 10, în functie de baremul de evaluare, astfel încât diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca 1 punct. Nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Probele orale sunt eliminatorii. În vederea sustinerii acestora, candidatii vor extrage un singur bilet, însa acestia au dreptul la un al doilea, caz în care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala în maximum 10 - 15 minute. Un candidat se considera „promovat" la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci). Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat „respins", respectiv „neprezentat" si nu mai participa la probele urmatoare. La probele orale si practice nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica.
Centrul National pentru Curriculum si Evaluare în Învatamântul Preuniversitar (CNCEIP) a elaborat si publicat pe site-ul http://www.subiecte2008.edu.ro/, modele de subiecte pentru probele orale la urmatoarele discipline: limba engleza, limba franceza, limba germana moderna, limba si literatura germana materna, limba si literatura croata, limba si literatura italiana, limba si literatura maghiara, limba si literatura româna, limba si literatura slovaca - profil real si uman, limba si literatura spaniola, limba si literatura turca materna - profil teologic si pedagogic, limba si literatura turca moderna, limba si literatura bulgara - profil uman, limba si literatura sârba - profil real si uman, limba si literatura ucraineana, limba rusa si limba rusa pentru minoritati.
Candidatii proveniti din învatamântul de stat au dreptul sa sustina examenul fara taxa, de cel mult doua ori. Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obtinut media 10, primesc diploma de merit. Pentru sesiunea iunie-iulie 2008 a acestui examen s-au înscris aproximativ 230.000 de elevi, repartizati în 674 centre de examen. Lucrarile candidatilor la probele scrise vor fi evaluate în 137 de centre zonale de evaluare. Probele orale vor continua în zilele de 24 si 25 iunie cu limba si literatura materna, respectiv 25 si 26 iunie - limba si literatura moderna. Prima proba scrisa (limba si literatura româna) va avea loc vineri, 27 iunie.
Examenul de Bacalaureat este modalitatea esentiala de evaluare a cunostintelor, a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare, atins de absolventii de liceu, care le permite acestora accesul catre învatamântul superior sau catre piata muncii. Dreptul de a sustine Bacalaureatul îl au toti elevii care au promovat ultima clasa de liceu, învatamânt liceal de zi, seral sau cu frecventa redusa. Desfasurarea probelor orale are caracter public. Accesul presei se face cu avizul presedintelui comisiei si în prezenta unui membru al comisiei. Reprezentantii mass media pot realiza înregistrari/fotografii/preluari de imagini în timpul desfasurarii probelor orale, doar cu acceptul persoanelor care apar în materialele respective. Presedintele comisiei poate dispune întreruperea examinarii si eliminarea din sala a persoanelor cu atitudine si comportament necorespunzatoare.
MECT interzice cu desavârsire colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude în rândul candidatilor. Persoanele surprinse savârsind astfel de fapte risca sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz.