Curtea Constitutionala: Obligatia de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie, neconstitutionala


        Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta în Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizând ca, urmare a hotarârii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

        „Religia face parte din planul cadru. Pâna acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astazi (miercuri - n.r.), s-a stabilit ca trebuie sa spui când vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui când nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca religia", au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Curtii Consitutionale.

        Prin decizia de miercuri, judecatorii CC au stabilit ca prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învatamântului numarul 84/1995 si cele ale articolului 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale.

        Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. În acest caz situatia scolara se încheie fara aceasta disciplina. În mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

        Acelasi aspect îl are în vedere si articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educatiei nationale: "La solicitarea scrisa a elevului major, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situatia scolara se încheie fara disciplina Religie. În mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

        În urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile celor doua articole de lege sunt neconstitutionale.

        Aceasta exceptie de noconstitutionalitate a fost ridicata de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecatoriei Buzau, în care acesta a dat în judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau.

        În august 2006, acelasi Emil Moise cerea presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile si salile de clasa - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde învata fiica sa, Teodora Moise, cât si în toate unitatile publice de învatamânt din judetul Buzau.

        Moise sustinea atunci ca predarea religiei în institutiile de învatamânt publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de alta confesiune decât aceea careia îi apartin simbolurile religioase (...) si o încalcare a dreptului fundamental la egalitatea de sanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice îsi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva".

        În prezent, religia este disciplina optionala, elevii având posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

        Predarea religiei în scoli a stârnit de mai multe ori controverse si dispute în spatiul public.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame