Bugetul alocat Educatiei pentru anul viitor a crescut de la 3,4% la 3,54%


Bugetul alocat Educatiei pentru anul viitor a crescut de la 3,4% la 3,54%, potrivit Ministrului Educatiei, Remus Pricopie. Mai exact, anul viitor, Educatia va primi 25 de miliarde de lei, cu un miliard de lei mai mult decât anul acesta.

Anul trecut, bugetul Educatiei a avut initial 22 de miliarde de lei, adica 3,4% din PIB. În urma rectificarilor bugetare, Educatia a avut în 2014 24.101.600 lei, iar pentru 2015 porneste din start cu un miliard de lei în plus, având 25.131.500 lei, a aratat Pricopie pentru "Adevarul".

3,54% din PIB este, însa, o crestere mica, spun expertii din domeniu, care de ani de zile cer o majorare de pâna la 6% din PIB pentru Educatie. Ei spera ca banii sa fie investiti în personalul didactic si în reforma Educatiei, care este în plina desfasurare. 

"Este o crestere mica având în vedere ca anul acesta se majoreaza salariile profesorilor si reforma educatiei e în plina desfasurare, dar este mai bine decât nimic. Cu siguranta o mare parte din investitii vor fi facute din fonduri europene", a spus Cornelia Popa, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt. Ea mai spune ca ar vrea sa vada mai multe investitii în infrastructura, în salariile profesorilor, în sali de sport si în dotarile materiale ale scolilor. 

La rândul sau, presedintele Agentiei Române de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Preuniversitar (ARACIP), Serban Iosifescu, a salutat cresterea bugetului educatiei. "Cu o crestere anuala de aproximativ 0,2%, vom ajunge pâna în 2025 aproape de media europeana, de 6% din PIB. Banii ar trebui investiti în special în resurse umane, unde este nevoie de investitii inteligente. De asemenea, trebuie sa investim în descentralizare si în formarea directorilor în manageri adevarati. Pe partea de intrastructura speram sa folosim bani europeni", a spus Iosifescu.

Investitii în resurse umane vor fi cu siguranta, spun oficialii, fiindca anul viitor se vor majora salariile de baza ale profesorilor de baza în doua transe: cu pâna la 5% în luna martie, fata de nivelul acordat pentru luna februarie 2015, si cu pâna la 5% în luna septembrie, fata de nivelul acordat pentru luna august 2015.

În ceea ce priveste mediul universitar, Cristi Popescu, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) spune ca "este bine ca exista o crestere, dar e nesemnificativa. Este important sa vedem unde se duc banii. Este nevoie de investitii în calitatea si echitatea sistemului, în finantarea de baza si este nevoie de investitii sociale pentru studenti".

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame