Noul ROFUIP incalca drepturile fundamentale ale omului


AEC va ataca in instanta Ministerul Educatiei. Noul ROFUIP incalca drepturile fundamentale ale omului!


Asociatia Elevilor din Constanta se declara profund îngrijorata de prevederile noului Regulament de Organizare si Functionare al Unitatilor de Învatamânt Preuniversitar, aprobat de ministrul Remus Pricopie pe 15 decembrie 2014, în ultima sa zi de mandat, publicat în Monitorul Oficial al României astazi, 13 ianuarie 2015.

Prevederile noului ROFUIP contravin tratatelor internationale, la care România este parte, cu privire la drepturile omului si drepturile copilului, dar si Constitutiei României, legea fundamentala a statului român.

Art. 136 alin. (2) din acest regulament prevede faptul ca redactarea si publicarea de reviste poate fi suspendata sau interzisa definitiv, daca materialele publicate contravin ROFUIP sau regulamentului intern al scolii, de catre Consiliul de administratie. Aceasta prevedere contravine flagrant art. 30 din Constitutie, care prevede faptul ca cenzura de orice fel este interzisa si ca nici o publicatie nu poate fi suprimata. De asemenea, se încalca dreptul fundamental al omului la libera exprimare, drept pentru care 1,5 milioane de persoane au marsaluit duminica la Paris.

De asemenea, noul ROFUIP încalca libertatea de miscare a elevilor. Acesta prevede faptul ca elevii pot parasi incinta unitatii de învatamânt doar cu acordul profesorului de serviciu. Conform jurisprudentei Înaltei Curti de Casatie si Justitie, orice retinere pe o durata mai mare de 15 minute, fara încuviintarea unui procuror, este ilegala, fiind infractiunea de privare ilegala de libertate, pedepsita de art. 205 Cod penal cu închisoare de la 1 la 7 ani sau de la 3 la 10 ani, daca persoana vatamata este minora.

În decursul urmatoarelor zile Asociatia Elevilor din Constanta va întocmi un raport, care va cuprinde toate prevederile ROFUIP aflate în contradictie cu legislatia în vigoare. Raportul va fi facut public în cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, Asociatia Elevilor din Constanta va ataca în contencios-administrativ Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cerând anularea pe cale legala a regulamentului, dupa efectuarea procedurii prealabile.

“Aprobara si publicarea în Monitorul Oficial a noului ROFUIP ne arata înca o data ca, în opinia guvernantilor, elevii nu au nevoie de drepturi, nici macar cele constitutionale. Oare e mai bine sa ne interzica sa parasim incinta scolii decât sa ne asigure protectia de care noi avem atâta nevoie? Elevii nu sunt persoanele pe care le putem arunca la gunoi atunci când ne terminam mandatul! a declarat presedintele Asociatiei, Andrei-Eduard Burghelia.

“Acest regulament, lasat mostenire de Remus Pricopie, ne întoarce în timp cu peste 25 de ani. În decembrie 2014, când s-au împlinit 25 de ani de când peste 1000 de români si-au dat viata pentru dreptul de a spune ceea ce gândesc, Remus Pricopie, în ultima sa zi de mandat, a aprobat un act administrativ, contrar cu drepturile fundamentale ale omului, acesta dându-le directorilor dreptul de a cenzura publicatiile scolare, interzicându-le elevilor dreptul de a se exprima. În secolul XXI, într-o tara membra a Uniunii Europene, elevii vor fi sanctionati daca spun ceea ce gândesc.” a declarat vicepresedintele Asociatiei, Constantin-Alexandru Manda.

Asociatia Elevilor din Constanta a avertizat în 17 decembrie 2014 printr-un comunicat de presa ca modul de adoptare al noului regulament scolar încalca prevederile legale, anuntând posibilitatea unei actiuni în instanta.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame