Nou proiect de salarizare în învatamânt


INFORMARE

        Astazi, 7 iulie 2015, la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, a avut loc o întâlnire a reprezentantilor Guvernului (respectiv doamna Rovana Plumb – ministrul muncii si domnul Eugen Orlando Teodorovici – ministrul finantelor publice), cu presedintii celor trei federatii sindicale reprezentative din învatamânt (domnulSimion Hancescu – presedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt, domnul Marius Ovidiu Nistor – presedinte al Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si domnul Anton Hadar – presedinte al Federatiei Nationale Sindicala „Alma Mater”).

        În cadrul întâlnirii s-a prezentat proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

        Proiectul prevede existenta a 5 clase de salarizare, în functie de nivelul de studii : medii si generale; medii; postliceale; studii superioare de scurta durata; studii superioare de lunga durata. Ficare functie va avea, de regula, trei grade/trepte profesionale si debutant, iar fiecarui grad/treapta profesionala îi vor corespunde 5 gradatii.

        În ceea ce priveste salarizarea personalului din învatamânt, majorarea salariala pentru urmatorii doi ani, este cuprinsa între 20% si 70%. De exemplu, profesorul cu studii superioare de lunga durata va avea, ca debutant un salariu de baza (fara sporuri – n.a.) de 1923lei (gradatia 0) pâna la 2394 lei (gradatia 5) urmând ca, la finalul carierei, sa ajunga la un salariu de baza de 4563 lei (peste 40 de ani, gradatia 5). Suma sporurilor totale nu va depasi 30% din salariul de baza.

        Proiectul reglementeaza reintroducerea sporului de doctorat, precum si a premiului lunar în limita a 2% din cheltuielile cu salariile.

        De asemenea, s-a stabilit ca fondurile pentru cheltuielile cu salariile sa parcurga urmatoarea filiera: Ministerul Educatiei– inspectoratele scolare – unitatile/institutiile de învatamânt.

        Se intentioneaza ca aceasta lege sa intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, dar este posibila aplicarea sa chiar mai devreme de acest termen.

        În egala masura, a fost abordata si problema platii sumelor de bani stabilite prin hotarârile judecatoresti în favoarea personalului din învatamânt.

        Domnul ministru Eugen Orlando Teodorovici a precizat ca, la rectificarea bugetara din luna iulie, se vor aloca cu prioritate sumele necesare pentru achitarea respectivelor diferente salariale.

Cu deosebita stima,

PRESEDINTE,

Simion HANCESCU

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame